the heart of rock and soul...

the 1001 greatest singles ever made

Lang voordat we in Nederland begonnen met de Top 2000 aller tijden was er al het boek van Dave Marsh, The Heart of Rock And Soul, met als ondertitel "The 1001 Greatest Singles Ever Made". Het boek is uit 1989, dus al bijna twintig jaar oud, maar het is met enige voorsprong nog steeds het leukste boek over popmuziek dat ik ken. Er zijn vast diepgravender werken te vinden, meeslepende muzikale biografieŽn en platenlabelgeschiedenissen, maar Marsh zet gewoon heel simpel de singles op een rij die hij het beste vindt en vertelt er zijn verhaal bij. Die verhalen zijn vaak persoonlijk, maar hij vertelt ook altijd onderhoudend over elk nummer en geeft tussen neus en lippen door veel achtergrondinformatie. De liefde voor muziek en het enthousiasme zorgden er in 1990, toen ik het boek voor de eerste keer las, voor dat ik bandjes ging samenstellen van alle nummers die Marsh hier noemt. Er zit geen zwakke plaat tussen. En nog steeds, als ik ga bladeren en lezen, duik ik mijn platenkast in en ga ik die oude muziek draaien, en elke keer weer kom ik tot de ontdekking dat ik deze muziek veel te weinig draai en dat hij nog altijd springlevend is.

Je zou kunnen zeggen dat Marsh wel erg vanuit Amerikaans perspectief kijkt, en dat is ook wel een beetje zo, maar helaas is er nog niemand geweest die net zo'n geweldige lijst heeft samengesteld vanuit Europees of wereldperspectief, en de lijst van Marsh geeft in ieder geval een opwindend beeld van de popmuziek zoals die in Amerika te horen was in het grootste deel van de tweede helft van de vorige eeuw.

Hier de beste vijftien volgens Marsh, en vergelijk dat eens met die middle-of-the-roadmuziek van de Top 2000. Wat valt als eerste op? Bij Marsh vinden we zwarte muziek en vrouwen, en die ontbreken pijnlijk in de hollandse publieksfavorieten.

 1. I Heard It Through The Grapevine - Marvin Gaye
 2. Johnny B Goode - Chuck Berry
 3. Papa's Got A Brand New Bag - James Brown
 4. Reach Out I'll Be There - The Four Tops
 5. You've Lost That Lovin' Feelin' - The Righteous Brothers
 6. (I Can't Get No) Satisfaction - The Rolling Stones
 7. Like A Rolling Stone - Bob Dylan
 8. Respect - Aretha Franklin
 9. Tutti Frutti - Little Richard
 10. Nowhere To Run - Martha and the Vandellas
 11. Louie Louie - The Kingsmen
 12. Mystery Train - Elvis Presley
 13. Shake, Rattle and Roll - Big Joe Turner
 14. Whole Lotta Shakin' Goin' On - Jerry Lee Lewis
 15. (Sittin' On) The Dock Of The Bay - Otis Redding

Hier rechts vind je het stukje van Marsh over de nummer 5 in zijn lijst - zo krijg je een aardig idee hoe hij schrijft.

marsh schrijft over zijn nummer vijf - you've lost that lovin' feelin' van the righteous brothers...

vervolg van het verhaal over nummer 5...

en de afsluitende zinnen...

terug naar de startpagina van moors magazine