sofa king badass...

mason casey

mason casey...

 

Mason Casey heeft een hele tijd in Europa rondgelopen, en hij schijnt naast in Parijs (hij maakte in Frankrijk twee platen) ook behoorlijk lang in Nederland te hebben gewoond. Terug in de Verenigde Staten duurde het nog even voor hij zover was dat hij zijn eerste echte plaat kon opnemen. Dat is voor een deel te danken aan producer en multi-instrumentalist Jon Tiven, die Casey onder zijn hoede nam, en die voor Northern Blues een cd opnam die Casey meteen neerzet als een van de nieuwe bluesgiganten.

Als mondharmonicaspeler had Casey al gespeeld met onder meer wijlen Wilson Pickett, maar de grote verrassing op Sofa King Badass is de zang van de man. Luister maar eens naar Nine Times a Man, en je hoort een zanger die zelfs Wilson Pickett doet vergeten. De aanjager die effectieve "tussendoorkreten" slaakt is in dit nummer de legendarische Don Covay, en verder op deze plaat horen we nog meer illustere gastmuzikanten als Steve Cropper op gitaar, Anton Fig op drums en Felix Cavaliere op piano. Dat doet niets af aan de geweldige basisband die achter Casey staat, want het bandgeluid is steeds strak, warm en aanzienlijk gelaagder dan gebruikelijk in de blues.

Daardoor is het een plaat geworden die niet snel verveelt, en die zelfs lichtelijk verslavend werkt. Casey past met deze cd dan ook perfect in de Northern Bluestraditie waarin het rauwe bluesgeluid gecombineerd wordt met geraffineerde arrangementen. Lekkere muziek dus, die voor de nodige muzikale vitaminen zorgt. Een aanrader, en zeker niet alleen voor de traditionele bluesliefhebber.

terug naar de startpagina van moors magazine