leon giesen in het kruithuis...

mondo leone live

 

 

Leon Giesen, beter bekend onder zijn artiestennaam Mondo Leone, was weer in Groningen. Omdat de voorstelling die gepland was in het Kruithuis vrijwel meteen uitverkocht was werd er een tweede avond gereserveerd. De zaal zat ook nu weer vol. Mondo Leone is een uitstekend voorbeeld van iemand die het voor een groot deel moet hebben van mond-tot-mondreclame, want als je hem eenmaal hebt zien optreden met zijn bijzondere combinatie van liedjes en foto's en filmpjes ben je verkocht.

Leon vertelde dat deze situatie merkwaardige problemen oplevert, omdat de programmeurs van de kleinere zalen hem niet meer willen vragen omdat hij tegenwoordig steeds uitverkoopt, terwijl zij voor een klein select publiek willen programmeren. En voor de echt grotere zalen is hij op dit moment nog niet beroemd genoeg. Daar gaan we wel ons best voor doen natuurlijk, want Mondo Leone is een uniek talent, met onderwerpen die dicht bij huis liggen, en een bijzondere blik op alledaagse dingen.

Bij de schrijver WG Sebald lazen we (in De Ringen Van Saturnus) de volgende passage over natuurstudie: "...richt onze aandacht zich bij voorkeur op schepsels die vooral opvallen door hun onbegrijpelijke vorm of door hun onzinnige gedrag. Zo waren al in Brehm's Tierleben de ereplaatsen gereserveerd voor de krokodil en de kangoeroe, de grote miereneter, de armadillo, het zeepaardje en de pelikaan. (...) In tegenwoordige televisieprogramma's, die Nature Watch of Survival heten en voor bijzonder leerzaam doorgaan, kom je beslist veel eerder een tijdens de paringsdaad gefilmd monster op de bodem van het Baikalmeer tegen dan een gewone merel."

Mondo Leone heeft het als het ware steeds over die gewone merel, en hij weet ons met zijn "petite histoires" te ontroeren, te raken en te laten lachen. Hij heeft het feitelijk over de essentie van het leven, over de dingen waar het werkelijk om gaat, maar die maar al te vaak over het hoofd worden gezien. Dat klinkt misschien wat zwaar, maar Mondo Leone verpakt zijn blik op de wereld in pakkende popliedjes, die op een prettige manier blijven hangen in je hoofd. En als je een van zijn filmpjes erbij gezien hebt vergeet je ze nooit meer.

Grijp dus je kans als hij bij jou in de buurt optreedt - je zult er geen spijt van hebben.


Voor het muziekblad Heaven schreef ik deze recensie over de laatste cd van MondoLeone:

Mondo Leone – Open deuren naar geluk – MonDoLaLa Records 00001

Leon doet het anders

Leon Giesen is een veelzijdig man. Hij is niet alleen muzikant, liedjesschrijver en verhalenverteller, maar ook filmmaker, kunstenaar en sinds kort platenbaas van zijn eigen platenlabel. De wereld van Leon dus, en daarom noemt hij zich ook Mondo Leone. Als Mondo Leone op een podium zit is hij omringd door gitaren, en bovendien staan er achter hem drie beeldschermen opgesteld. Bij elk nummer dat hij tussen zijn verhalen door speelt worden er op die schermen filmpjes getoond die de videoclip ver te boven gaan. Ze versterken de kracht van de liedjes, terwijl de liedjes de filmpjes leuker maken. Uniek en onweerstaanbaar, want vrijwel iedereen die Mondo Leone ooit heeft zien optreden koopt ook een van zijn cd’s of wordt lid van de Mondo Leone Club. Want Leon heeft een oplossing gevonden voor het aanhoudend gejammer en gemekker van de platenmaatschappijen. Hij heeft zijn contract met platenmaatschappij V2 aan de wilgen gehangen en is met hulp van zijn "Club" voor zichzelf begonnen. Binnen een week na zijn oproep stortten zo’n vijfhonderd mensen tien of vijftien euro om de nieuwe cd te bekostigen. "Open deuren naar geluk" ligt er nu, en het is een juweel van een album geworden, met alle kwaliteiten van Mondo Leone in optima forma. Giesen schrijft sterke liedjes, met onderwerpen die hij dichtbij zoekt, zonder navelstaarderig te worden. Bovendien wordt Giesen’s gemoedelijke zachte g voldoende gecompenseerd door de stevige en inventieve arrangementen, met een paar sterke riffs en een stuwende ritmesectie. En dan gebeurt er nog een ander wondertje: als je de cd via de website of na een concert koopt blijk je aanzienlijk goedkoper uit te zijn, terwijl de artiest er meer aan over houdt. Zo weet Leon op meer dan één front een glimlach op te roepen. Kijk ook eens naar het filmpje bij "Je danst zoals je in bed bent" via zijn website www.mondoleone.nl en je ziet wat we met die glimlach en die onweerstaanbaarheid bedoelen.

*****

(op de een of andere mysterieuze manier was er in Heaven een ster afgevallen, en dat terwijl ik over het algemeen zeer kritisch ben en niet snel vier of vijf sterren uitdeel)


terug naar de startpagina van moors magazine