17 hippies...

17 hippies

heimlich...

live in berlijn...

Berlijn is hun uitvalsbasis, en dat lijkt ook de perfecte plek voor de Eropese eenheidswordingsmuziek die de band 17 Hippies maakt. Ze staan meestal met een man/vrouw of twaalf op het toneel en maken muziek die als gezegd het meest doet denken aan Europese eenheidswordingsmuziek.

Er wordt gezongen in het Duits, Frans en Engels, en soms ook in nog wat andere talen, de muziek is niet goed te categoriseren, maar de invloeden komen uit alle hoeken van Europa, tot en met de randen van de Middellandse Zee. Ze schrijven de meeste nummers die ze spelen zelf, al maken ze wel uitstapjes naar onverwachte plaatsen. Op hun laatste cd Heimlich staat bijvoorbeeld een typerende uitvoering van het nummer Apache, en ze lenen regelmatig Servische of andere melodieŽn om er een eigen liedje mee te bouwen.

De muziek is melancholiek maar ook opwindend, en ze weten het altijd spannend te houden. Het verbazingwekkende aan die muziek is overigens hoe ze hun volstrekt eigen geluid weten te verkrijgen door invloeden van overal onbekommerd toe te laten en te integreren, waarmee ze weer eens bewijzen dat multiculturaliteit allesbehalve een illusie is - als je open staat voor de invloeden van andere culturen betekent dat duidelijk een verrijking voor iedereen. Met andere woorden: rijkere en vollere muziek dan hier zul je niet zo heel vaak tegenkomen.

Op hun nieuwe studio-cd Heimlich kun je horen hoe goed de band na al die jaren (ze bestaan inmiddels al dertien jaar) geworden is, hoe intensief er gespeeld wordt, hoe inventief de arrangementen zijn, en hoe de band je weet te raken. Magnifiek. Je krijgt het gevoel dat ze op hun absolute hoogtepunt zijn aangeland, tot je Live in Berlin te pakken hebt, een cd met dvd die een optreden vastlegt dat de band in januari 2005 gaf. Met name de dvd is een openbaring waarbij je je verbijsterd afvraagt waarom je deze band nog niet kende. Dit is absolute wereldklasse, en misschien wel de beste liveband die er op dit moment rondloopt. Superieur.

Op de dvd vind je, naast het concerrt dat een uur en een kwartier duurt ook nog een documentaire van drie kwartier en nog wat kortere filmpjes. Eťn keer kijken en je bent een fan voor het leven!

  • 17 Hippies - Heimlich - Hipster Records HIP 012
  • 17 Hippies - Live in Berlin - cd & dvd - Hipster Records HIP 011

terug naar de startpagina van moors magazine