de dikke jazzpil...

all that jazz
- en soul, urban, world, blues en singer/songwriters

All That Jazz is een heerlijk boek, laten we daar maar me beginnen. Een dikke pil (ruim vierhonderd pagina's) in harde kaft, bomvol verhalen, columns, stukjes geschiedenis, enzovoorts enzovoorts. Veel ruimte voor foto's, veel ruimte ook voor Nederlandse jazz.

Jazz moet je breed zien in dit boek - ook Wereldmuziek, Urban, Blues, Soul en zelfs Singer/songwriters komen zeer uitgebreid aan bod, en de keuzes zijn vaak verrassend, maar eigenlijk altijd goed. Door het boek verspreid vind je, naast uitgebreide protretten van een zeer groot aantal artiesten van zeer uiteenlopende snit, bovendien columns van onder meer Eric Vloeimans, Izaline Calister, Hans Dulfer en Rita Reys.

En er is nog veel meer - een festivalagenda, een podia-agenda, een lijst met stichtingen en organisaties, een overzicht van relevante websites, stukken over jazz & film, koken, pozie, literatuur, fotografie, dans, beeldende kunst en dj's. En uiteraard behoorlijk wat uitgebreidere artikelen waarin wat dieper op de verschillende stromingen wordt ingegaan. Daarbij krijg je een beetje geschiedenisles, maar je wordt vooral lekker gemaakt met verhalen, waarbij zeker niet alleen de voordehandliggende namen langskomen.

All That Jazz is een boek waar elke muziekliefhebber weken mee zoet kan zijn, want het is geen boek om in n ruk uit te lezen, maar meer om regelmatig op te pakken en weer stukjes te lezen, te snuffelen en je te laten verbazen. Het is ook een boek dat je nieuwsgierig maakt, want ik kwam er toch een paar namen tegen van artiesten die ik nauwelijks ken, en de verhalen maken dan wel behoorlijk nieuwsgierig naar de muziek die daar bij hoort.

En dat is natuurlijk precies wat een boek over muziek ook moet doen - je moet er onmiddellijk muziek bij willen zoeken en die gaan draaien. Het boek sluit ook mooi aan bij een festival als North Sea Jazz, waar je al jaren de jazz in zijn volledige breedte en diepte kunt tegenkomen. Zo veelzijdig en enthousiasmerend is dit boek ook. Je krijgt er trek van.

Opvallend is ook het hoge niveau van de Nederlandse jazz in al zijn schakeringen en soorten. Wat dat betreft is dit boek ook een mooie aanzet om veel uitstekende Nederlandse muziek te gaan ontdekken en koesteren.

Als gezegd: een hrlijk boek! En een absolute aanrader voor iedereen die ook maar een btje van muziek houdt.

  • All That Jazz - Het Jazz Soul Urban World Blues Singer/songwriter Boek - Uitgeverij Carrera - ISBN 978 90 488 0187 9

 

columns...

portretten...

een brede blik...

terug naar de startpagina van moors magazine