what? and give up showbiz?

the asylum street spankers live

 

 

The Asylum Street Spankers is al veertien jaar lang de stringband die de boel in de stringbandwereld het grondigst weet op te schudden. Ze zijn geen puristische stringband, dat om te beginnen, want ze nemen percussie mee, een klarinet en zelfs een zingende zaag. Er zit een boventoonzanger bij, en een hiphopper die country zingt. Er wordt scherp meerstemmig gezongen, er wordt verrassend goed gespeeld, en de combinaties zijn vaak verbazingwekkend. We noemden al de hiphop-country-combinatie, maar je kunt bij deze band van alles verwachten.

Poltiek correct zijn ze ook niet bepaald te noemen, want er wordt om te beginnen behoorlijk wat afgevloekt in hun liedjes, en ze zingen over Irak en Iran, maar ook over het genot van marihuana en over het leuke van neuken. En dat alles met een onweerstaanbare dosis humor. Je moet alleen niet al te fijngevoelig zijn. Ze noemen het zelf "adult humor and frank discussions of sexuality, drug use and rock and roll".

De Asylum Street Spankers is een van die zeldzame bands die live nog veel beter en vooral leuker zijn dan op cd. Gelukkig is er nu een dubbel-cd die dat zeer overtuigend bewijst. Ruim twee uur Spankers live! Dat betekent dat je regelmatig in de lach zult schieten, maar ook dat je af en toe stilvalt omdat ze ook ontroerend uit de hoek kunnen komen. Luister maar eens naar The Bus Story. Maar ook in dat aangrijpende verhaal weten ze slapstick en idiote humor te stoppen. Overigens is de Bus Story een nieuw nummer, net als het hilarische "liefdeslied" My Baby in the CIA, en Big Noise from Winnetka (dat we van Slim Gaillard kenden) en nog een paar fraaie liedjes. Dat betekent dat deze dubbel-cd niet alleen een fantastische kennismaking is met de Spankers, als je ze nog niet kent, maar ook voor doorgewinterde fans is het een absolute aanrader.

Een man werkt bij het circus, moet daar de beestenhokken schoonmaken, geconstipeerde olifanten weer aan het poepen krijgen en meer van dat soort strontklussen. Een vriend ziet dat hij altijd maar met stront bezig is en biedt aan hem aan een andere baan te helpen. Het antwoord: "What? And Give Up Show Biz?"

 

terug naar de startpagina van moors magazine