brand...

los bomberos!

cuba blues

Los Bomberos betekent "de brandweermannen", maar menige Groninger zal de link met Bommen Berend ook wel gelegd hebben. Het gaat dan ook om een Groninger band die al tien jaar met veel passie de Cubaanse blues speelt. Op een eerder album, met singer/songwriter Harry Niehof, lieten ze al horen dat ze de lome, diepmelancholieke kant van die Cubaanse blues goed in de vingers hadden, op hun nieuwe album laten ze horen dat ze ook een feestje kunnen bouwen, en dat ze iedereen moeiteloos aan het dansen  kunnen krijgen.

De meeste nummers op Brand! worden in het Nederlands gezongen, waarbij je op momenten heel even moet denken aan Doe Maar (Als je er niet bent), maar de achtkoppige band laat vooral horen dat ze het heel prima op eigen kracht redden, en dat ze een paar uitstekende zangers in eigen gelederen hebben. Wat ze ook laten horen is dat ze een eigen geluid hebben, dat weliswaar met een stevige voet in Cuba lijkt te staan, maar waar ook popinvloeden in doorklinken, en waar geraffineerd reggae en oosterse en afrikaanse elementen doorheen geroerd zijn.

Vrijwel alle nummers zijn van eigen hand, en ze zijn stuk voor stuk sterk, van het liedje dat hun eigen geschiedenis vertelt (Diez Anoz) tot hun brandweermannenliedje (Brand!), hun ode aan Arsenio Rodriguez (Arsenio) en vooral het liedje waarin Groningen en Cuba op de perfecte manier samenkomen, het intieme en tegelijkertijd gepassioneerde Mien Dörp.

Mien Dörp is het enige liedje dat ze in het Gronings zingen, en ik weet niet of het daardoor komt, maar het is wat mij betreft het mooiste liedje van de cd geworden, intiem en swingend. Swingen doen ze overigens de hele cd lang, of ze nou in het Gronings, in het Nederlands of in het Spaans zingen. Dat maakt Brand! tot de perfecte zomerplaat, een mooie mengeling van warmte, swing, passie en pure lol. Een absolute aanrader!

En schaf dan meteen, om af te kicken, of 's avonds te chillen, het iets melancholiekere, maar zeker zo leuke, Cuba Blues aan, want ook dat is een niet te missen juweeltje. Oh, en kijk op hun site even naar het filmpje. Als je dan nog niet om bent weet ik het ook niet meer.

  • Los Bomberos - Brand! - Silvox SIL 203
  • Harry Niehof & Los Bomberos - Cuba Blues - Silvox SIL 110

terug naar de startpagina van moors magazine