dichter in mie...

erwin de vries

 

Erwin de Vries is een zanger die in het Gronings zingt en die in Groningen terecht beroemd is. Op zijn vijfde cd Dichter In Mie laat hij horen dat hij niet bepaald geneigd is om daarom maar meteen tegen het grote publiek aan te gaan schurken.

Luister bijvoorbeeld maar eens naar het schitterende moord-en-doodslag-liedje Kontje Kermis waarin hij cynisch beschrijft hoe hij zijn vriendinnetje vermoordt omdat ze "zuch de bek maor nait kon holden" - vervolgens weet hij niet waar hij met haar heen moet, want in de vriezer is geen plek, en het Winschoterdiep is ook niet echt een optie. Dus belt hij een vriend die bij het crematorium werkt, en de laatste zin is dan ook "hatsekidee - schoef heur d'r maor in". Dat klinkt zo op papier nogal grof, maar als je het hem hoort zingen, met dat rauwe rock-arrangement, dan word je daar erg vrolijk van.

Maar De Vries kan meer - hij zingt prachtige liefdesliedjes, of beschrijft (ook weer heel humoristisch) een zondagmiddag vol ruzie en gezelligheid  "Tussen Schans en Stad", of de schijnheiligheid als "Oompie Jan" is overleden - "hij ligt er mooi bij, de lieve, geweldige, fantastische, unieke, aardige, vileine klootzak". Alles overigens in het Gronings gezongen, al is dat geen excuus voor niet-Groningers, want De Vries is gemakkelijk te volgen. En op een geheimzinnige manier werkt het beter, zoals het enige in het Nederlands gezongen liedje demonstreert, want dat klinkt toch wat afstandelijker.

De arrangementen passen steeds perfect bij de liedjes - van snoeiharde rock tot gemoedelijke country en gevoelige akoestiek. Gelukkig staat het liedje waarmee hij tijdens het Watervlootfestival de eerste prijs won ook op dit album. En De Raais staat er mooi op, opgenomen samen met de Limburgse pianist en componist Ivo Rosbeek, die ook voor het Limburgse deel van het liedje zorgde. Pure klasse!

En dat geldt voor deze hele gevarieerde cd - Erwin de Vries laat horen dat hij nodig landelijk moet doorbreken, want dit album is echt van internationale klasse. Een absolute aanrader!

terug naar de startpagina van moors magazine