the gilded bats

the gilded bats

de band...

 

The Gilded Bats is een vierkoppige stringband met een merkwaardig gevoel voor humor dat niet iedereen zal weten te waarderen. Toch blijven ze met hun zwarte humor aardig in de traditie van stringbands als de Red Clay Ramblers, al spelen de Gilded Bats net een slag rauwer. Het is alsof ze met een punk-houding rock 'n' roll spelen op instrumenten als een lekker los rammelende banjo, een scheurende fiddle, een gitaar een bas en een mondharp.

En dan die teksten - een baby lacht en de baby huilt en ze steken meteen maar een vinger in het oog van die baby, en dan is het liedje nog maar net begonnen. Baby-O is een oud liedje, en dat geldt voor de meeste liedjes hier. We komen namen tegen als Dock Boggs en Tommy Jarrell, maar ook de Holy Modal Rounders, en iets van de gekte van die laatste band horen we hier ook doorklinken. Uit Give The Fiddler a Dram komt bijvoorbeeld het volgende stukje tekst: "Here comes Jenny with her red dress on, she took it off, I put it on, in comes Johnny with his big boots on" - en de rest van het verhaal wordt vervolgens aan je eigen fantasie overgelaten. Dat soort humor dus.

De banjo en de fiddle overheersen, maar dat is geen enkel probleem, want er wordt, als gezegd, op die akoestische instrumenten lekker fel gespeeld alsof het rockgitaren zijn - de rauwe energie spat er vanaf. Jonge honden die de traditie effectief nieuw leven inblazen. Mooi.

terug naar de startpagina van moors magazine