dusty diamonds

old time duets

mindte en stephens...

the old stepstone...

anne en phil case...

beyond the quay...

tom en barbara brown...

 

Als een duo op het hoesje al aangeeft dat het om "old time duets" gaat kun je er op rekenen dat ze stevig met hun beide voeten in de traditie blijven staan. Dat betekent niet per definitie dat ze dan ook stoffige brave oude muziek reproduceren. Als het goed is zijn ze vanuit een liefde, en liever nog passie voor die oude muziek begonnen en weten ze die passie ook over te brengen op de luisteraar. Je moet wel een beetje open staan voor oude muziek, maar als je wel houdt van een stukje levende muziekgeschiedenis hebben we hier een paar echte aanraders voor je, twee Engelse en twee Amerikaanse.

Martin & Shan Graebe - Dusty Diamonds

Martin en Shan Graebe begonnen pas in 2003 samen te zingen, beiden gedreven door een liefde voor oude Engelse liedjes. Ze putten vooral uit de verzamelingen van Sabine Baring-Gold en Cecil Sharp, en halen daar juweeltjes uit die hier soms voor het eerst op cd te horen zijn. Het is vooral materiaal dat uit het zuidwesten van Engeland komt, met name Devon en Cornwall. Martin Graebe schreef bovendien zelf twee liedjes die op dit soort oude songs gebaseerd zijn. De tweestemmige zang is meer dan voortreffelijk, de begeleiding (als die er is, want een deel van de liedjes wordt acapella gezongen) ingetogen maar erg goed. De diamanten zijn, kort gezegd, fraai afgestoft.

Tom & Barbara Brown - Beyond the Quay

Nog een ouder Brits echtpaar, al zingen Tom en Barbara Brown al wat langer samen. Dat kun je ook horen, want ze zingen niet alleen voortreffelijk tweestemmig, ze durven daarin ook wat spannender dingen te doen. Tom heeft een wat steviger stem voor het solowerk dan Barbara, maar samen zijn ze steeds erg goed. Ze hebben bovendien een prima band die geheel in de oude stijl, maar toch gepassioneerd, het stof van een hele reeks oude zeemansliedjes blaast. Mooi.

Jeremy Stephens en Tom Mindte

Tom Mindte is de oudere heer die hier samen met de jongere Jeremy Stephens de "high lonesome sound" van de Stanley Brothers en de Louvin Brothers nieuw leven inblaast. De ene speelt gitaar, de andere lekker fel mandoline, en hun samenzang is net zo verschroeiend scherp als bij dit soort muziek mooi is. Je zult ook wat bluegrassgospel op de koop toe moeten nemen, maar deze twee zingen alsof ze broers zijn. Perfect dus. Ook hier weer een ruime greep in vooral Amerikaanse oude traditionele liedjes, met een nummer van Bill Monroe (Mansions For Me) en eentje van de Stanley-broers (Our Darling's Gone). De vergelijking valt goed uit voor dit duo.

Ann en Phil Case

Een Amerikaans echtpaar, waarbij Ann de leadvocals zingt en Phil de tweede stem neerzet. Ann speelt gitaar en fiddle, Phil leadgitaar, banjo, mandoline, harmonica, saxofoon en bas. En dan doen er nog wat gasten mee op dobro, een bariton ukelele en een cornet. Bluegrass, maar ze durven buiten de lijntjes te kleuren. De samenzang is schitterend, en de arrangementen zijn net iets geraffineerder dan bij de anderen die we hier noemden. Ann heeft bovendien een mooie warme stem (Phil zingt verrassend genoeg regelmatig de hogere tweede stem) waardoor ze ook in de acapellastukken overtuigen met zijn tweeŽn. Een aanrader.terug naar de startpagina van moors magazine