editie 2010...

oor popencylopedie 2010

De popencyclopedie van het muziekblad Oor is uniek over de hele wereld. Ze waren er om te beginnen al heel vroeg bij, en ze wisten steeds weer een kwalitatief hoogstaande actuele versie van het boek te leveren. Het gaat met het blad Oor tegenwoordig wat minder goed, waarschijnlijk doordat er behoorlijk wat kwaliteitsblaadjes zijn verschenen op muziekgebied, zodat je als liefhebber van de diverse randgebieden (onder veel meer wereldmuziek, hardrock, singer/songwriters en americana) bij verschillende andere kwaliteitsbladen terecht kunt. Maar als je een goede popencyclopedie zoekt is die van Oor nog steeds onovertroffen.

We laten hier een vrij willekeurige pagina zien (alhoewel... meestal is er op een dubbele pagina minstens één foto te zien), waarbij je in de linkerkolom de uitgebreide discografie van Bob Marley ziet, met daarnaast lijstjes van beschikbare dvd's, websites, boeken, en een overzicht van hitsingles. Van Mars Volta is er naast een uitgebreid en interessant verhaal een mooi uitgebreide discografie, waardoor mijn nieuwsgierigheid meteen al geprikkeld werd, want daar zag ik toch een paar titels tussen staan die ik nog niet kende. Met name die toegevoegde lijstjes maken het boek wat mij betreft aantrekkelijk, want je wordt er mooi mee op speurtocht gezet.

En zo blijft een boek op schoot waarin je eindeloos heen en weer kunt bladeren terwijl je de bijpassende muziek opzet, toch iets aantrekkelijks houden, ondanks de bijna onbegrensde mogelijkheden van internet.

Ik heb eigenlijk maar één kritiekpuntje op deze aflevering van de popencyclopedie - de illustraties zijn niet echt geweldig. Dat valt des te meer op doordat er in voorgaande jaren af en toe wél een geïnspireerde beeldredacteur aan het werk was. En nu weet ik wel dat het bij dit soort boeken vooral om de tekst gaat, maar goedgekozen foto's kunnen toch echt een meerwaarde bieden.

Maar ondertussen ligt het boek hier al een paar weken binnen handbereik, en zit ik er tussen de bedrijven door steeds stukjes in op te zoeken en zomaar te lezen. Heerlijk. Kyteman, Fleet Foxes en Adele zijn zomaar een paar van de namen die nieuw zijn. Dit boek is een aanrader voor iedereen die van popmuziek houdt, ook als je al een eerdere editie van het boek in huis hebt.

  • Oor Popencyclopedie 2010 - Uitgeverij Carrera - ISBN 978-9048-803125

 

voorbeeld van een pagina...

terug naar de startpagina van moors magazine