in t gezicht...

axl peleman

axl bij de kapper...

 

Axl Peleman is een van de sympathiekere BV's. Een BV is een Bekende Vlaming, en als zodanig is Axl dan ook ook zeer vaak op de Vlaamse televisiezenders te zien. Peleman blijft daarnaast onverstoorbaar zijn eigen muziek maken, en hij zingt zijn liedjes in het plat Aantwerps, en maakt dus geen knieval naar het grote publiek. Dat blijkt ook uit de teksten van zijn liedjes, die altijd iets intiems blijven houden, onder meer doordat hij de onderwerpen dicht bij zichzelf weet te houden. Misschien is dat wel de kracht van dialectzangers - ze vallen niet zo snel terug op de cliché's die je vaak hoort bij Nederlanders en Belgen die per se hun liedjes in het Engels willen schrijven.

Ook op In 't gezicht vallen weer de prachtige ingetogen arrangementen op. Peleman speelt veel instrumenten (gitaren, bas, dobro, lapsteel, harmonica, piano, keyboards, percussie en veel meer) zelf. Er spelen en zingen verder wat gasten mee die een stukje meerwaarde leveren, zoals Wim Opbrouck die in Elke Tegenslag Wurlitzer speelt en zingt, Karen Damen die in Als je wint een duet met Peleman zingt, en nog wat topmuzikanten. Peleman schreef vrijwel alle liedjes zelf, op twee fraaie uitzonderingen na. Raymond van het Groenewoud's Stapelgek kreeg met Stapelzot een magnifieke Antwerpse vertaling, en ook Hennie Vrienten's Als je wint krijgt hier een Antwerps tweede leven aangeboden dat perfect past.

Het verstaan van het Antwerps is nauwelijks een probleem, zeker niet als je het tekstboekje erbij pakt: "mijn vriend Tiny Averkamp" uit Compleet Passé blijkt dan verkeerd verstaan: "een vent die niet ouder kan worden is compleet passé". Maar dat soort misverstanden zijn er niet veel.
Peleman heeft met In 't Gezicht een zeer sympathiek, ontspannen plaatje gemaakt waar wij hier in korte tijd zeer aan gehecht zijn geraakt. Een groeiplaatje ook, dat steeds beter wordt. Een aanrader kortom.

PS
Zet de cd niet te snel uit, want er volgt nog een mooie verborgen track - een mooi instrumentaaltje van net iets meer dan een minuut.

 

terug naar de startpagina van moors magazine