penmon...

lleuwen steffan

 

 

Lleuwen Steffan is een zangeres uit Wales die ook in het Welsh zingt, en die een opmerkelijk, en aandoenlijk, spraakgebrek heeft. Ze lispelt namelijk, en niet zo'n beetje ook. In eerste instantie werkt dat een beetje op de lachspieren, maar uiteindelijk stoort het nauwelijks meer, vooral omdat Steffan met Penmon een zeer mooi album gemaakt heeft.

Steffan's zelfgeschreven liedjes worden begeleid door piano, gitaar of accordeon, allemaal heel ingetogen, want het is vooral Lleuwen's stem die indruk maakt, soms in meer laagjes opgenomen, maar meestal zingt ze in haar eentje. Steffan zingt makkelijk, maar indrukwekkend prachtig. De liedjes klinken intiem, maar ze durft af en toe ook uit te halen en te laten horen dat ze een zeer groot bereik heeft.

Als ze alleen door een piano begeleid wordt klinkt ze bijna jazzy, terwijl meestal de Welshe folk overheerst. Het is jammer dat ze alleen in het Welsh zingt en dat de vertaling niet bijgeleverd wordt, want deze zangeres is eigenlijk te goed voor Wales alleen. Afijn, als je haar site goed doorzoekt vind je de Engelse vertaling van haar liedjes wel, en dat maakt de muziek er zeker niet minder op. Als je onverstaanbaarheid geen probleem vindt en je bereid bent een lispelende zangeres een oor te gunnen is dit album zeker het ontdekken waard.

terug naar de startpagina van moors magazine