comedy & song...

soundies

song & dance

all that jazz...

 

Vrijwel onopgemerkt zijn er een paar juweeltjes van muziek-dvd's verschenen met een schat aan schitterende muziek uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Het was de tijd van de jukebox, die ook allemaal typische jukeboxmuziek met zich meebracht, en er waren ook zogenaamde Panorams, die op een jukebox leken, maar waar je filmpjes op kon kijken van ongeveer drie minuten. Een groot aantal van die filmpjes zijn te zien op de drie dvd's die als Soundies zijn uitgebracht door Foreign Media, wat in de praktijk betekent dat je ze voor nog geen tientje per stuk bij Kruidvat kunt kopen. Elke dvd bevat maar liefst veertig filmpjes, dus twee uur muziek.

Comedy & Song

Het opmerkelijkste van deze dvd's is dat er zoveel onbekende namen opduiken. Je denkt in eerste instantie dat het dan ook wel om tweede- of derderangs artiesten zal gaan, maar dat blijkt een grote misvatting. Uit de jaren veertig zijn nog maar een paar bekende namen in het collectieve bewustzijn blijven hangen, maar deze dvd's laten zien dat die namen maar het topje van de ijsberg zijn, want hier vind je het ene juweeltje na het andere, en ook nog eens op een grappige manier gefilmd en gebracht. Op Comedy & Song vind je onder meer Spike Jones met een nummer dat ik niet van zijn platen kende, Pass The Biscuits Mirandy, en verder Louis Armstrong, Fats Waller, Hoagy Carmichael, Rudy Vallee en Teresa Brewer. Dat zijn dan de bekendste artiesten, maar The King's Men en hun Hut Hut Song zijn geweldig (ik heb het liedje drie dagen lopen zingen), het damesorkest Carol Adams & The Glamourettes spelen een hilarisch Swing It Mr Schubert, de Eton Boys brengen een verrassend leuke versie van Old MacDonald Had A Farm, en zo is er veel, veel meer. Een onvermoede schatkist vol muzikale juweeltjes.

Song & Dance

Ook op Song & Dance moet vermaakt worden, dus bij Don't Sit Under The Apple Tree (with anyone else but me) van The Andrews Sisters zie je een hilarisch filmpje, en dat geldt eigenlijk voor bijna alle filmpjes op deze dvd's - in drie minuten moest de aandacht van het publiek vastgehouden worden op de manier waarop tegenwoordig videoclips dat doen, en die filmpjes zijn dan ook steeds heel erg leuk. Soms ietwat over the top, maar ook dat is grappig. Behalve de Andrews Sisters zien we hier onder meer ook Patti Page, polkakoning Frank Yankovic, en heel veel totaal onbekende maar erg leuke acts.

All That Jazz And Swing

Hier wat meer bekende namen als Cab Calloway, Fats Waller, Stan Kenton, Benny Goodman, Dave Brubeck, Oscar Peterson, Nat King Cole en June Christie, maar bijvoorbeeld ook bassist Charlie Mingus die verdekt staat opgesteld in het Martha Davis Trio. Topjazz dus, en dat geldt ook hier voor de (voor mij) onbekende namen als Les Brown en Hazel Scott. Aanstekelijke muziek waar je behoorlijk vrolijk van wordt. De drie dvd's samen geven ruim zes uur aan fantastische muziek en bijzonder leuke zwartwit filmpjes. En een verrassend kijkje in een muzikaal universum waar ik me totaal niet van bewust was voordat ik deze dvd's bekeek. Geweldig! Een absolute aanrader.

  • Soundies - All That Jazz And Swing - Foreign Media dvd 9053
  • Soundies - Comedy & Song - Foreign Media dvd 9054
  • Soundies - Song & Dance - Foreign Media dvd 9055
  • Foreign Media

 

terug naar de startpagina van moors magazine