get off your money...

the stairwell sisters

all female stringband

The Stairwell Sisters is een vijfvrouws stringband die werd opgericht door Lisa Berman en Sue Sandlin, die in het trappenhuis van hun werkplek (waarbij ik me een ruim, lekker galmend trappenhuis voorstel) tweestemmig liedjes zongen, en die het tweestemmige bluegrasszingen hier uitgebreid oefenden met zijn tweeŽn. Daaruit ontstond uiteindelijk een energieke meidenband die op haar volstrekt eigen manier de stringbandmuziek heeft opgepakt, met ontzettend veel energie, hoorbaar veel plezier en een aanstekelijk enthousiasme.

Wat ze ook bijzonder maakt is juist de zang, want de meiden kunnen allemaal zingen, en er wordt ook lekker fel van leer getrokken. Geen zeurende dramaqueens hier, maar zelfbewuste pittige vrouwen die er vol in gaan. Dat is al heerlijk om te horen, en als ze dan ook nog eens heel goed zijn is het echt feest.

Texaanse countrylegende Lloyd Maines zag ze onverwacht ergens op een straathoek spelen en was meteen verkocht - de rauwe energie, de kracht en de opwinding - hij noemt ze een old-time-stringband met een rockhouding. En dat klopt wel een beetje. Maines was zo enthousiast dat hij meteen een cd en een t-shirt kocht en zijn kaartje achterliet. Een jaar later werd hij gebeld met de vraag of hij hun volgende cd wou produceren, en dat is Get Off Your Money geworden, een absolute topper.

Stringbandmuziek is over het algemeen vrij traditioneel, maar deze vrouwen hebben niet alleen de lol mee, maar ook hun stemmen, die het geluid een unieke kwaliteit geven. Daar komt nog bij dat ze ook hun eigen materiaal schrijven, en die eigen liedjes staan fier overeind naast de paar traditionals die ze in hun eigenzinnige eigen arrangementen brengen. The Stairwell Sisters weten je als luisteraar zo enthousiast te krijgen dat je de neiging krijgt zelf ook zo'n stringband op te richten. En dat heb ik niet zo vaak. Een absolute topper.

terug naar de startpagina van moors magazine