young amelia...

hans york

 

 

De latere luchtvaartpionier Amelia Earhart zit op het hoesje van Young Amelia, de vierde cd van Hans York, als jong meisje op een schommel, met een vliegeniersbril op haar hoofd in de warme kleuren van een herfstlandschap. Het is een plaatje dat perfect aangeeft wat je bij York kunt verwachten - warme liedjes, milde humor, op zijn minst goed voor een glimlach.

Hans York woont in Seattle, maar is in Duitsland geboren als Hansj÷rg Scheid. Dat is een naam die smeekt om een artiestennaam, maar als je dan ziet hoe geraffineerd die naam in elkaar steekt, en hoe mooi hij is afgeleid van de echte naam: je scheidt de voornaam in tweeŰn en laat hem Engels klinken kun je je voorstellen dat York ook intelligente teksten schrijft, die zijn knusmuziek net op een hoger plan tillen.

De cd Young Amelia is in twee sessies opgenomen, maar dat zou je niet zeggen, want ze zitten heel mooi in elkaar, met fraaie arrangementen. Een degelijke maar subtiele ritmesessie wordt aangevuld met mandoline, viool, gitaren, en op momenten ook met cello, dobro, pedal steel en zelfs een trombone. Er zijn wat fraaie tweede stemmen te horen, en de band klinkt ge´nspireerd en ontspannen.

York schreef alle liedjes zelf (een enkele keer samen met anderen) en weet er een mooi afgewogen album van te maken. Een perfect intiem feel-goodplaatje. En een groeiplaatje, dat steeds beter wordt.

 

terug naar de startpagina van moors magazine