neco novellas...

neco novellas

 

Op de cd New Dawn Ku Khata wordt in het Engels gezongen, maar ook in verschillende Afrikaanse talen als Chopi, Ronga, Xangana, in Braziliaans Portugees en Mozambikaans Portugees, en dan ook nog in het Spaans, Hebreeuws en Frans. Veel internationaler kun je niet worden, lijkt me. En als je er dan ook nog in slaagt alles volkomen natuurlijk te laten klinken heb je iets bijzonders gedaan.

Neco Novellas is het pseudoniem van Anselmo J Johanhane, die alle muziek op deze cd schreef en componeerde. Hij speelt bovendien gitaar, drums en percussie en zingt lead en koortjes. En hij maakt daarmee wereldmuziek, geworteld in Afrika, maar met invloeden van overal (BraziliŽ, Europa, Amerika). Met een soepele jazzy aanpak weet hij daarmee een ingenieuze en geraffineerde nieuwe muziek te maken die warmte uitstraalt, humoristisch is, intelligent en heel erg mooi. Categoriseren is moeilijk, al kun je het wereldfusie noemen.

Het is vooral aanstekelijke, warme, swingende muziek om verliefd op te worden. Neem het eerste nummer, Ku Khata, dat heel even aan de zang van Ladysmith Black Mambazo doet denken, maar dat die stijl meteen een stuk verder lijkt te brengen, zonder de intensiteit en de soul van de muziek te verliezen. Het is allemaal net een slag geraffineerder en intelligenter dan we gewend zijn en daardoor ook een schitterend groeiplaatje dat steeds beter wordt. Magnifiek.

 

terug naar de startpagina van moors magazine