marcel de vis...

olla vogala - marcel

wouter vandenabeele

olla vogalacollage

Olla Vogala is de band van Wouter Vandenabeele. Soms heeft hij zo'n twintig mensen om zich heen staat, soms maar drie, dit keer zijn ze met zijn dertienen. Olla Vogala is een volstrekt unieke folkband, die bijna achteloos folk en jazz weet te combineren, terwijl er fikse scheuten wereldmuziek van alle soorten worden toegevoegd. Het mengsel klinkt om te beginnen zeer natuurlijk, maar is bovenal buitengewoon opwindend en spannend.

Op Marcel horen we wat nieuwe sterren aan het folkfirmament waar we de komende tijd serieus rekening mee zullen moeten houden. Luister naar de verbijsterende zang van Soetkin Baptist, die niet alleen technisch virtuoze dingen met haar stem doet, maar die er ook op een ongelofelijke manier mee kan spelen. Luister maar eens naar de vrolijkmakende vocale koprollen die ze maakt aan het eind van Al de woorden heb ik gestolen. Ludo Vandeau laat een ander soort zanger horen - absoluut relaxed en perfect passend bij het bijna big band-arrangement van Zonder Angst voor het Verlies.

Maar ook de violen swingen als de hel, fel en soms pizzicato spelend, een duel aangaand met de blazers. Soms wordt het, zoals in De Liefde, bijna gedreven Michael Nyman-achtige minimal music, soms is het de sfeer van de dertiger jaren of die van een Frans café in de jaren vijftig die getroffen wordt. En soms klinken zelfs de middeleeuwen door. En steeds blijft het verrassend, nieuw, bijna avantgardistisch op een toegankelijke manier. Dit is misschien wel de beste folkband die er momenteel op de wereld rondloopt. Overdreven? Luister naar Marcel!

 

terug naar de startpagina van moors magazine