rocking the boat...

rocking the boat

 

Delbert McClinton was het touren zat en had een geniaal idee. Hij huurde een cruiseschip, vroeg een aantal muzikale vrienden mee en doopte het geheel Sandy Beaches Cruise. Je kunt als passagier mee, maar je kunt ook in elke havenplaats die de boot aandoet naar een concert komen. Het gaat overigens om een voormalig schip van de Holland-Amerikalijn - het vijfsterrenschip Oosterdam. Het geniale, en daardoor ook het aantrekkelijke, zit hem in het feit dat McClinton mensen meevroeg die hij zelf als muzikant bewondert of op zijn minst heel erg ziet zitten. Ze moeten dan liefst ook nog passen in de informele sfeer aan boord, dus geen kapsones graag.

Rocking the Boat is een documentaire die is gemaakt over die Sandy Beach Cruise, dat drijvende muziekfestival dat inmiddels een al jaren lopende traditie is geworden. Je ziet in de film veel concerten, en veel gesprekken tussendoor, waarin onder meer amusante herinneringen opgehaald worden. De artiesten zijn stuk voor stuk "musicians' musicians" die meestal niet echt bekend zijn bij het grote publiek, maar die door collega's hoog gewaardeerd worden. Het puikje van de Amerikaanse muziek dus. Als je deze dvd bekijkt zul je in veel gevallen verbaasd uitroepen: "Waarom ken ik deze mensen niet? Dit is fantastisch!"

We hebben het dan niet alleen over de superieure McClinton zelf, maar ook over de bluesy zangeres/pianiste Marcia Ball, over altcountryfenomeen Rodney Crowell, Zydecokoning Wayne Toups, jazzbluesrocker Tommy Castro en nog veel meer. Eigenlijk zijn het allemaal singer/songwriters die hun liedjes in een niet altijd even goed te plaatsen jasje gieten. Rhythm and blues, blues, rock, country, jazz en folk hoor je hier allemaal terug. Je mag het ook roots of americana noemen, het is in ieder geval met passie gespeelde Amerikaanse muziek, en als je de dvd gezien hebt heb je de neiging om onmiddellijk voor de volgende Sandy Beach Cruise te boeken.

terug naar de startpagina van moors magazine