mannenwoestijn...

alex roeka

 

Alex Roeka is een echte ouderwetse liedjesschrijver, waarbij de teksten zonder meer de hoofdrol spelen. Het is daarom zeer terecht dat zijn laatste cd verschijnt in de vorm van een boek waarin al zijn liedteksten tot nu toe zijn opgenomen, plus zijn laatste album. Mannenwoestijn is een bijzonder product.

Roeka is al zo'n tien jaar bezig en is in die tijd met uiteenlopende mensen vergeleken - Bob Dylan, Cornelis Vreeswijk, Ramses Shaffy en meer. Daat zit steeds wel wat in, en wij moesten bijvoorbeeld ook denken aan iemand als Zjef Vanuytsel, of Leonard Cohen. Het lijkt wel of Roeka tussen al die grootheden toch zijn eigen geluid heeft gevonden, waarbij hij de multi-interpretabele teksten van de Dylan uit de jaren zestig combineert met de arrangementen van Cohen en anderen. Daardoor doet het bijna twintig minuten durende Hades Bar qua tekst erg denken aan Dylan's Desolation Row, terwijl Roeka de scherpte van Dylan's arrangementen heeft ingeruild voor een subtieler, melancholieker geluid.

Net als bij Dylan geldt hier het adagium - je moet ervan houden. Hier in huis zijn de meningen zeer verdeeld. Luister dus zelf eens, en als je van intelligente, mooi gearrangeerde luisterliedjes houdt, en de wat gruizige stem van Roeka staat je aan, dan valt er een compleet oeuvre te ontdekken.

  • Alex Roeka - Mannenwoestijn (verzamelde liedteksten) - Boek en cd - Nijgh en van Ditmar ISBN 978 90 388 6348 1

terug naar de startpagina van moors magazine