rats & gentle people...

stricat

gijs levelt

bokkie vink

theo van tol

Jerry Douglas legde ooit uit waarom hij zo graag in een trio speelde: "drie instrumentale stemmen bieden unieke mogelijkheden en uitdagingen. Om te beginnen kun je lekker veel spelen, en alles wat je speelt is essentieel. Het trio daagt je uit en zet je op scherp door je verantwoordelijkheid te geven. Je bent een derde van het totaal, dus je spel staat vaak op de voorgrond. Het valt meteen op als je lui bent, en je gaat irriteren als je slordig wordt. De relatief kale omgeving moedigt spel aan dat ritmisch stevig is en met een interessante textuur, terwijl het tegelijkertijd de ondersteuning en de interactieve stimulans geeft die je helpen je ideeŽn zo optimaal mogelijk naar buiten te halen. Een trio is pittig, maar ook bijzonder flexibel en vol reactie. Er is niet ťťn muzikant die overheerst, iedereen beÔnvloedt de ander. Een trio zorgt ervoor dat je extreem goed gaat luisteren."

Dit lijkt perfect te kloppen voor STriCat, een opmerkelijk trio waarin een trompettist, een accordeonist en een cymbalist samen een bijzonder muzikaal avontuur aangaan. Trompettist Gijs Levelt en accordeonist Theo van Tol spelen allebei in de Amsterdam Klezmer Band terwijl Bokkie Vink de cymbalist is van het orkest Tata Miranda. Je verwacht dus een synthese van zigeuner- en klezmermuziek, maar dit trio doet veel meer dan dat. De weemoedigheid van beide muzikale genres wordt hier door een jazzy aanpak naar een hoger niveau getild.

De drie heren blijken op meerdere gebieden getalenteerd te zijn, want ze zijn niet alleen virtuoos op hun instrument, ze componeren alledrie sterke nummers en maken zo een eurojazzwereldplaat van absolute topklasse. Bokkie Vink blijkt daarnaast ook nog verantwoordelijk te zijn voor de fotografie op het prachtige hoesje.

Je valt op deze cd van de ene verbazing in de andere - meteen in het eerste nummer al, als accordeon en trompet weergaloos met elkaar opspelen, opgejaagd door de cymbaal. Tussendoor klaagt de trompet solo het kippenvel op je armen, en later laat de cymbalist horen dat hij niet alleen supersnel kan spelen maar ook subtiel.

En tussen neus en lippen door hebben de heren een weliswaar vanzelfsprekend klinkende maar daarom niet minder nieuwe vorm van muziek gecreŽerd die geaard is in klezmer en gypsy, en die ze gefuseerd hebben met eurojazz. En dan gebeurt er een klein wonder zoals dat alleen bij trio's lijkt te kunnen gebeuren. Pure magie. Rats & Gentle People is een magnifiek juweel van een cd, een absolute aanrader.

  • STricat - rats & gentle people - karnatic LAB KLR012

terug naar de startpagina van moors magazine