eindelijk op dvd...

transatlantic sessions 2
- het tweede seizoen van een legendarische televisieserie

de crew

aly bain en jerry douglas...

 

De Schotse fiddler Aly Bain bedacht ooit dat het wel eens interessant zou kunnen zijn om Ierse en Schotse muzikanten samen met Amerikaanse collega's muziek te laten maken. Er werd een groot huis geregeld, de Amerikaanse fiddler Jay Ungar werd de andere "musical director", er werden muzikanten uitgenodigd die weer andere muzikanten konden uitnodigen, waardoor er een zeer gevarieerd gezelschap samen muziek ging maken. Het leverde een unieke en legendarische serie televisieprogramma's op onder de titel Transatlantic Sessions. Helaas waren voor die eerste sessies de rechten niet goed geregeld waardoor ze pas tientallen jaren later op cd of dvd zijn uitgekomen. Voor de tweede reeks die een paar jaar later, met Aly Bain en dobrospeler Jerry Douglas als musical directors, werd opgenomen was er hetzelfde probleem, waardoor de dubbele dvd met de zeven originele programma's van een half uur pas in 2011, dertien jaar na dato, op dvd uit konden worden gebracht.

De derde reeks werd in 2007 door de BBC uitgezonden, en nu waren alle rechten meteen goed geregeld, net als bij de vierde reeks, dus daar waren de dvd's snel verkrijgbaar gelukkig. Het vijfde seizoen is al opgenomen gelukkig.

De tweede reeks was het wachten overigens wel waard, en daar kun je jezelf van overtuigen door alleen al het eerste liedje van het eerste programma te bekijken en te beluisteren, want dat is meteen kippenvel - Maura O'Connell zingt The Blue Train, samen met James Grant en Nanci Griffith en de huisband - Aly Bain en Michael Doucet op fiddle, Jerry Douglas op dobro, Russ Barenberg op gitaar, Danny Thompson op bas, Ronan Browne op fluiten en Tommy Hayes op percussie. Maura O'Connell, de beste zangeres die er op dit moment rondloopt, en die hier op haar best is. Kippenvel, dames en heren.

De zeven sessies bevatten veel meer van dit soort hoogtepunten, want de artiesten die hier optreden hebben er duidelijk enorm veel plezier in om samen met de besten in hun vak samen te spelen, en er wordt dan ook het onderste uit de kan gehaald - het lijkt wel of iedereen hier beter speelt dan waar ook - dat geldt voor John Martyn, maar ook voor Nanci Griffith, Paul Brady, Ricky Skaggs en Rosanna Cash. The Transatlantic Sessions vormen zo een perfecte momentopname waarin je verschillende artiesten op hun allerbest kunt zien en horen. Dat gold voor de eerste serie ook al (daar zag je onder meer Kate en Anna McGarrigle op eenzame hoogte schitteren), maar deze reeks is zeker zo sterk.

De Transatlantic Sessions maken hun legendarische reputatie kortom met terugwerkende kracht meer dan waar. Een absolute aanrader voor iedereen die houdt van folk, country, Iers, Schots, Americana en al hun mengvormen, want hier worden naadloze samenwerkingen aangegaan die soms ongehoord spannend zijn, en de serie is juist ook zo leuk omdat iedereen door die onverwachte combinaties met een collega van de andere kant van de oceaan, toch even uit zijn "comfort zone" wordt gehaald - die speciale spanning voel je, en juist die spanning levert geweldige muziek op..

  • Transatlantic Sessions 2 - Whirlie Records Whirlie DVD05
     

terug naar de startpagina van moors magazine