een instrumentale winterreise...

winterreise op sax

honing en mulder...

Als je het over Duitse klassieke liederen hebt (die overigens merkwaardig genoeg ook in het Engels met "lieder" worden aangeduid) kom je al snel uit bij de Winterreise van Schubert. Schubert heeft de gedichten van Wilhelm Mueller op muziek gezet, en die cyclus is een van de klassiekers van de klassieke zang geworden, waarbij de zanger altijd veel aandacht besteedt aan de tekst. Het is een gedichtencyclus uit de Duitse romantiek, dus er moet met veel gevoel en overtuigingskracht gezongen worden. Bij "Lieder" staat de tekst dan ook altijd zonder enig voorbehoud centraal.

Yuri Honing doet iets heel verrassends met de Winterreise - hij vergeet de teksten en concentreert zich volledig op de melodieŽn van Schubert. We horen hier dus een volledig instrumentale Winterreise, waarbij de zanger heeft plaatsgemaakt voor een saxofonist. Dat is een verbazende aanpak, die ook niet altijd even goed uitpakt, juist omdat Honing zich op de melodie concentreert en de tekst lijkt te vergeten, terwijl die wel onlosmakelijk verbonden is met de Winterreise-cyclus.

En toch is het ook bevrijdend om eens op deze manier naar deze muziek te luisteren, waarbij de melodie letterlijk losgezongen wordt van de tekst. Doordat ik de Winterreise goed ken is het moeilijk te beoordelen hoe jazzliefhebbers die de liederen niet kennen hierop zullen reageren, voor mij was het een bijzondere ervaring om de kale melodieŽn van de emotioneel geladen liederen op deze manier voorgeschoteld te krijgen.

 

terug naar de startpagina van moors magazine