at your door...

yael wand

yael wand...

Tot mijn grote vreugde komen er steeds meer zelfbewuste vrouwen tevoorschijn die hun liedjes zelfverzekerd voor het voetlicht brengen. Ze zijn lang niet altijd echt goed, maar alles bij elkaar is de kwaliteit meer dan hoopvol. Iemand die er echt bovenuit steekt is Yael Wand, die in het eerste nummer van haar cd At Your Door meteen al een mooie beginselverklaring afgeeft: "My feet are planted firm on the ground, my head held high". En zo klinkt ze ook.

Wand heeft een mooie, karakteristieke, krachtige stem, en ze kan bovendien echt goed zingen. Geen verleidend jongemeisjesgekir hier, geen hysterisch gebrachte drama's, maar wel intelligente liedjes, stevig gezongen door een stem met karakter, die heel af en toe wat aan Nanci Griffith doet denken. Daar kan ze zich met gemak aan meten, want ze klinkt hier veel overtuigender dan Griffith de laatste jaren.

Niet alleen intelligente teksten, ook heerlijke melodieŽn en een paar nummers die hits zouden moeten worden. Wij lopen ze hier al dagen te zingen, dus dat moet kunnen lukken. Luister maar eens naar Strike A Match of naar het lekkere Moonshine Maker, en let daar ook op de heerlijke jazzy ritmesectie. De arrangementen zijn bescheiden, maar de uitvoering staat als een huis. Op de juiste momenten wordt aan Wands gitaarspel een fiddle en een drum toegevoegd, of een trompet, een dobro, een mandoline, altijd precies goed en echt iets toevoegend.

Wand is geboren in Israel, maar ze groeide op in Vancouver en woont in Canada. Ze zingt in het Engels. Dit is haar tweede album, en het is een absoluut juweeltje. Als gezegd zijn de arrangementen schitterend, maar in het afsluitende titelnummer laat ze horen dat ze met alleen haar gitaar en die prachtstem ook volledig kan overtuigen. Subliem!

  • Yael Wand - At Your Door - Reduction Road Music RRM008

terug naar de startpagina van moors magazine