the raelettes - het achtergrondkoortje van ray charles de beste achtergrondkoortjes aller tijden
Achtergrondkoortjes kunnen een nummer maken of breken, en de grens is niet altijd even scherp. Juist de "over-the-top"-achtergrondkoortjes geven een nummer vaak een unieke meerwaarde. In veel gevallen is het misschien wel gewoon te omschrijven als onbedoelde humor. Hier een rijtje nummers die door het achtergrondkoortje iets extra's gekregen hebben, en die ons daarom dierbaar zijn.

1 Ray Charles - Crying time

Ray Charles wist eigenlijk alle muziekgenres naar zijn hand te zetten. Hier neemt hij een country-smartlap onder handen en maakt er de ultieme supersmartlap van, op zo'n manier dat echte smartlapliefhebbers het waarschijnlijk prachtig vinden, terwijl ook de muziekliefhebber bij wie dat genre vooral op de lachspieren werkt volledig aan zijn trekken komt. En dat met name ook dankzij het fantastische "over-the-top"- achtergrondkoortje.

2 Ricky Nelson - That same old feeling

Ricky Nelson was een tienersterretje dat een grote ster werd doordat hij een stel uitstekende muzikanten om zich heen verzameld had, door de uitstekende keus van liedjes en door zijn laid-back manier van zingen. En als daar dan ook nog een ordinair schreeuwerig meidenkoortje bijkomt heb je iets heel speciaals. Relaxte zang, scherpe sologitaar en gillende meiden. Prachtig.

3 Fats Domino - Old Man Trouble

Fats Domino heeft een enorme reeks hits gehad. Allemaal goed tot zeer goed, maar niet geniaal, zoals Ray Charles. Dit nummer van nog geen twee minuten springt eruit door het meidenkoortje. Je hebt het gevoel dat er gewoon een paar meiden van een jaar of vijftien van straat zijn geplukt om even wat te zingen, en het werkt. Zelden een frissere meidenclub gehoord.

4 Jacques Brel - Rosa

Ook hier heb je het gevoel dat er wat schoolmeisjes uit de klas zijn gehaald, alleen past het hier perfect bij het nummer, waarin schoolmeisjes het Latijnse rijtje "Rose rose rosas, rosa rum rosis rosis" moeten opdreunen. Maar dan wel goed, half gezongen, met precies de goede toon. En met precies het juiste geluid van onschuldige schoolmeisjes.

5 Dr John - Jump Sturdy

Van de eerste plaat van Dr John , die toen nog "the Nighttripper" achter zijn naam had staan. Hij werkte als studiomuzikant in Los Angeles, en mocht wat overgebleven studiotijd van Sonny en Cher gebruiken. Je kunt dan ook horen dat het in n keer is opgenomen, maar omdat het om een soort nepvoodoosessie gaat past dat wel bij de sfeer. Ook hier weer een stel ordinaire meiden, terwijl er ook wat mannen meekwelen.

6 Lucille Starr - Colinda

Lucille Starr was een Canadese, tweetalige zangeres die in de jaren zestig een paar grote hits had waarvan dit, dankzij het onnozele meidenkoortje, de leukste is. Let ook op de ongelofelijke snik in haar stem en probeer die maar eens na te doen...

7 PJ Proby - Let the water run down

PJ Proby was een Amerikaan die in Engeland een grote ster werd die een tijdlang voor zalen stampvol hysterische meisjes optrad, en dan regelmatig uit zijn te strakke broek scheurde. Op dit nummer lijken een paar van die hysterische meiden mee te zingen, en het past perfect bij dit nummer.
Eigenaardig genoeg heeft hij ook een paar platen met musicalnummers gemaakt die zoeter dan zoet waren (maar ook weer z "over the top" dat sommige nummers daar zeer van opknapten).

8 Helen Shapiro - Queen for tonight

Echt een arbeidsvitaminennummer, van een vijftienjarige Helen Shapiro, die met haar vrij zware stem twintig jaar ouder klinkt. Het meidenkoortje dat er tussendoor "Queen for tonight" uitperst werkt onvermijdelijk op de lachspieren, ook omdat het contrast met de stem van Shapiro zo groot is.

9 Zarah Leander - Ich weiss (es muss einmal ein Wunder geschehen)

Pure edelkitsch van het ergste soort, maar daardoor wel weer heel erg mooi. Complete engelenkoren komen hier langs. Geweldig. Nina Hagen heeft het nummer later nog eens een extra "over the top"-behandeling gegeven, al zou je denken dat zoiets bij dit nummer niet mogelijk was. Ook prachtig.

10 Bridget St John - Pebble

Ron Geesin arrangeerde een hele plaat van Bridget St John, waarbij vooral de achtergrondkoortjes opvielen. Op dit nummer hoor je een paar countertenors op de achtergrond, en ze maken er echt iets heel moois van. Adembenemend.

11 Eels - Flower

Ook hier weer een engelenkoortje, en het contrasteert bijzonder mooi bij de wat ruige stem van de eelszanger en bij de tamelijk fundamentele begeleiding. Mooi.

12 Todd Snider - Easy

"Door jou ziet het er allemaal zo makkelijk uit", zingt Snider hier, "you make it look easy", waarna een meisjeskoor heel lullig "lalalalala" begint te zingen. Perfect.

terug naar de startpagina van moors magazine