hard core bluegrass...

al jones
- en the spruce mountain boys
- hardcore bluegrass

 

 

The high en lonesome sound wordt bluegrass wel genoemd, en Al Jones zingt en speelt bluegrass op de ouderwetse manier - hardcore bluegrass, zoals hij het zelf noemt - en weet op zijn eenentachtigste nog hoge noten te raken waar jongere zangers een moord voor zouden doen.

Al Jones heeft een unieke stem, zo eentje die je hoort en die je dan als beginnende bluegrasszanger probeert na te doen. Onmiddellijk herkenbaar, en ook nu nog moeiteloos intensief de hoogste kwaliteit leverend. Hier heeft hij bovendien een meer dan voortreffelijke band om zich heen staan, met mandolinespeler Tom Mindte die een mooie leadzang levert waar Jones prachtig tegenaan kan zingen, terwijl zijn mandolinespel in de stijl van Monroe en Busby altijd lekker fel en ge´nspireerd klinkt. Russ Hooper is een fantastische dobrospeler en Patrick McAvenue is een heerlijke elegante fiddler. Bassist Jerry Steinberg en banjospeler Tom Neal zorgen voor de ondergrond, maar doen dat dan weer zo goed dat je daar ook weer met veel plezier naar luistert. Kortom - de muzikale arrangementen zijn niet te opdringerig, maar wel fenomenaal goed, terwijl de nadruk steeds ligt waar hij hier hoort te liggen - bij de zang.

Al Jones zingt hier onder meer het nummer My Friend Frank dat hij schreef voor zijn partner Frank Necessary, waar hij jaren mee samenwerkte. Frank overleed in 2011. Cheap Love Affair van Bill Monroe moet je beluisteren terwijl je naar de foto op het hoesje kijkt, dan begrijp je het liedje wat beter... Er staan verder nog wat fraaie smartlappen op dit album, zoals het prachtige Homesick, dat ook weer erg "high en lonesome" klinkt. Klassieke, ouderwetse bluegrass op topniveau.

  • Al Jones & The Spruce Mountain Boys - Hardcore Bluegrass - Patuxent Music CD-249

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine