big smith big smith revisited
big rock...

big smith en familie

Big Smith is een echte familieband. Dat werd al heel goed duidelijk op de cd van "Big Smith & Family" From Hay to Zzzzzz. Die laatste cd van de groep was voor ons de ontdekking van het afgelopen jaar - we draaien dat album nog steeds met zeer veel plezier, en we krijgen er ook nog steeds een opperbest humeur van. Hoog tijd dus om eens in het verleden van Big Smith te graven. De groep heeft twee studio-cd's gemaakt die allebei ontzettend leuk zijn, en meer dan dat. Big Smith borduurt min of meer voort op de traditie van de grote stringbands als de Red Clay Ramblers of de Highwood String Band. Dat wil zeggen dat verrukkelijke nonsensliedjes (bijvoorbeeld over een ventilator, als in "12 inch 3 speed oscillator fan") worden afgewisseld met prachtige liefdesliedjes als She Lets Me In op de cd Big Rock. Het betekent ook dat er met overduidelijk plezier gespeeld wordt.

Big Smith bestaat uit een paar neven, die ook broers zijn. Mark Bilyeu schrijft de meeste liedjes, soms samen met zijn broer Jody Bilyeu. Mike en Jay Williamson en Rik Thomas completeren de band. De liedjes worden zelf geschreven, maar ook bij elkaar gesprokkeld bij vrienden en familie, en af en toe doen ze een traditional of zetten ze een bestaand liedje naar hun hand. De lol spat er in alle gevallen vanaf. Meteen vanaf hun eerste plaat is het al raak. Ze zingen ook alle vijf, en alle vijf goed. De tweede cd, Live at Lone Star, is een beetje een buitenbeentje, omdat ze hier laten zien waar hun inspiratie vandaan komt, en dat betekent dat er naast een paar eigen nummers ook behoorlijk wat gospels gezongen worden, met de hele familie erbij. Erg leuk, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de gewone studioplaten van Big Smith, en dan zijn zowel de titelloze debuut-cd als Big Rock aanraders. Gewoon te bestellen bij het familielabel MayApple.
Er is ook nog een dubbele live-cd, maar die heb ik nog niet te pakken kunnen krijgen.

Wat mij betreft kan Big Smith bij deze in de eregalerij van grote stringbands worden opgenomen. Drie toppers tot nu toe, dus we zitten al vol ongeduld op de volgende plaat te wachten.

  • Big Smith & Friends - From Hay To Zzzzzz - (Hillbilly Songs For Kids) - MayApple 0104
  • Big Smith - Big Rock - MayApple 0102
  • Big Smith - Big Smith - MayApple 0100
  • Big Smith Family and Friends - Live at Lone Star - MayApple 0101

hoesje van de titelloze eerste cd...

 

terug naar de startpagina van moors magazine