blue dew live...

blue dew live

blue dew

 

Blue Dew is een Nederlandse band die gegrepen is door Ierse volksmuziek. Hun vorige programma, The Long Journey Home, was gecentreerd rond het kippenvelliedje Kilkelly, hun nieuwe programma, Roasted Barley, gaat over Ierland, met verhalen over de hongersnood, en een paar Ierse verhalen die de geschiedenis van Ierland schrijnend neerzetten. Of, zoals ze het zelf perfect omschrijven: "De verhalen van Roasted Barley gaan over de geschiedenis van de Ieren, midden negentiende eeuw, waarin aangrijpende thema's als ziekte, honger, afscheid en armoede als gevolg van de Engelse uitbuiting ingrediënten waren van het zware Ierse leven. Een bestaan dat ook mooie kanten kende zoals hechte vriendschap, het familieleven, zorgzaamheid voor elkaar en natuurlijk de rijkdom van de verhalen en de Ierse muziek. Muziek die nu alom bekend staat om zijn vrolijke tunes en prachtige ballades. Blue Dew wil met Roasted Barley echter ook de donkere, bittere kant van deze muziek laten horen; ballades werden gezongen om uiting te kunnen geven aan ondraaglijk verdriet en er moest worden gedronken om te kunnen feesten…"

John Beumer van Blue Dew is een schitterend verhalenverteller en de band heeft precies het goede fingerspitzengefühl voor de melancholieke Ierse muziek die ze spelen, dat bewezen ze tijdens het eerste optreden waarin ze Roasted Barley presenteerden. Dat deden ze in Theehuis De Kainstobbe in Wildervankstervallen, een gehucht ergens diep in het Groninger platteland, dat de ANWB nieteens wist te vinden (er zat iemand met pech in de zaal, daardoor weten we dit). Een mooie plek overigens, waar ze elke tweede zondag van de maand een intiem concert omlijsten met een echt Engelse High Tea, met hartige en zoete scones, verschillende soorten thee en heerlijke zelfgebrande koffie. Het is ook een mooi zaaltje voor een concert als dit, dat gebaat is bij een huiskamersfeer en intimiteit.

In drie sets wisten de vier mannen (en één vrouw) de volle zaal (zestig personen) regelmatig stil te krijgen door de manier waarop het tragische Ierland van vroeger door verhalen en muziek werd neergezet. Mooi. En Kilkelly, dat als extraatje in de derde set werd gespeeld, leverde ook nu weer een brok in de keel op. Prachtig. Als je de kans krijgt deze band live te zien moet je dat zeker doen.

Agenda 2007
24 november : Kulturhus, Kunstkring Ruurlo
30 november : Theater De Tobbe, Voorburg
8 december : Theater De Kappen, Haaksbergen

2008:
10 februari 2008 : Café 't Zielhoes, Noordpolderzijl
12 april 2008 : Het Hoftheater, Raalte

 

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine