steep canyon rangers that high lonesome sound
- bluegrass, ruim opgevat...

the forge mountain diggers...

the duhks

riley baugus

atwater en donnelly

jones en bliss

Bluegrass is op dit moment nog steeds een zichzelf vernieuwend genre, terwijl er naast een groot aantal vernieuwende albums ook nog steeds bluegrassalbums verschijnen die puur traditioneel van opzet zijn. We zetten weer een aantal interessante albums voor je bij elkaar
 

The Forge Mountain Diggers

De gemengde bluegrassbands klinken vaak net iets beter en scherper dan de mannenbands. The Forge Mountain Diggers is een traditioneel trio met een zingende vrouw, een zingende man en een gastdame die ook zingt. Ze spelen alleen traditionals, maar ze doen dat erg goed, lekker scherp inderdaad, en met veel lol. Je hoort dat ze dit puur voor hun eigen plezier doen, en op de een of andere mysterieuze manier werkt dat door in het humeur van de luisteraar. Aanstekelijke muziek.

Steep Canyon Rangers

De vijf mannen van Steep Canyon Rangers spelen op One Dime At A Time ook vrij traditioneel klinkende bluegrass. Veel van de nummers hebben ze zelf geschreven, maar ze klinken lang niet zo scherp en ge´nspireerd. Een prima band, er wordt goed gezongen, prima gemusiceerd, met soms fraaie solo's, maar het is allemaal net een tikkeltje te braaf. Absoluut leuke muziek, laat daar geen misverstand over bestaan, maar de heren konden wel een beetje peper gebruiken.

The Duhks

The Duhks maakten met Migrations hun reputatie van jonge vernieuwende honden in de bluegrass wederom waar. Er wordt lekker uitbundig en jazzy gezongen en gespeeld. Veel eigen werk dat uitstekend klinkt. Veel verwijzingen naar traditie, meteen al in het eerste nummer, Ol' Cook Pot, dat op een erg leuke manier een variant biedt van Hush Little Baby. Ze zien eruit als een punkband, terwijl ze in hun muziek toch vrij dicht tegen het traditionele bluegrassgeluid aan schurken. Toch hebben ze voldoende gebrek aan respect, waardoor het spannende muziek wordt. Erg leuk.

Riley Baugus

Riley Baugus is een banjospeler van de oude stempel. Hij kreeg en greep zijn kans bij de aandacht voor bluegrass die ontstond na de film O Brother Where Art Thou. Bij hem hoor je een kale, volledig uitgeklede versie van bluegrass, met in veel gevallen alleen een zingende man met een banjo die zo uit de jaren dertig lijkt te zijn gestapt. Tim O'Brien en Dirk Powell produceerden Long Steel Rail, en ze speelden mee op verschillende nummers. Ze weten daarbij dezelfde intensiteit vast te houden die Baugus ook heeft. En dat levert een prachtige cd op die een bepaald oergevoel, waarbij je het gevoel hebt dat je bij de muzikanten op de veranda zit, precies weet te pakken.

Atwater, Donnelly

Aubrey Atwater en Elwood Donnelly spelen gitaar, banjo, mandoline, mountain dulcimer en nog zo wat akoestische instrumenten, terwijl ze hun voeten gebruiken als percussieinstrument. Verder hebben ze een gastmuzikant (Cathie Clasper) die de zogenaamde Torch Fiddle bespeelt, die overigens beschaafder klinkt dan je naar aanleiding van die omschrijving zou verwachten. Echte bluegrass kun je dit bijna niet noemen, het is meer akoestische folk, maar het bluegrassgevoel zit er wel. Op The Blackest Crow wordt op een traditionele manier gespeeld, en ook dit duo doet het allemaal net iets te braafjes. Het gaat nooit echt sprankelen en spetteren, terwijl de liedjes en de muziek dat wel degelijk in zich hebben. Iets meer durf en iets meer pit zouden een hoop schelen.

Carol Elizabeth Jones & Laurel Bliss

Carol Elizabeth Jones en Laurel Bliss zien er op hun cd Ridin' Along uit als twee ouderwetse cowgirls, en zo klinken ze ook wel een beetje. Wel weten ze de voor bluegrass zo karakteristieke high and lonesomesound mooi te benaderen. Ze zingen alleen maar traditionals, maar doen dat zeer voortreffelijk, met mooie strakke samenzang en een zeer prima band die een hecht geluid heeft. Er wordt lekker gespeeld, en de dames klinken aanzienlijk minder suf dan je naar aanleiding van hun cd-hoesje zou verwachten. Een heel lekker plaatje.terug naar de startpagina van moors magazine