fiddler harry bolick

harry bolick en zijn vrienden

fiddler willie narmour

 

 

Harry Bolick is een fiddler uit Mississippi die een speciale belangstelling heeft voor de muziek uit zijn eigen Carroll County, en dan speciaal de muziek van het fiddlersduo Willie Narmour en Shellie Smith, die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw opnames maakten die opvielen door hun soms wat vreemde, maar altijd fascinerende spel. Bolick is enthousiast met het werk van Narmour en Smith aan de gang gegaan, bijgestaan door Brian Slattery op banjo, Ken Bloom op de dulcimer, gitaar, banjo, domra en dobro en Pat Conte op een hele reeks instrumenten, zoals speciale banjo's, gitaar en politico lauto. Conte zingt ook op twee nummers. Mississippi John Hurt was bijna een buurman van de eerder genoemde musici, dus ook van hem zijn twee nummers opgenomen door deze verrassend energieke stringband.

Het gaat hier dus om traditionele muziek die al bijna honderd jaar oud is, maar dat hoor je er nergens aan af. Alles klinkt zeer fris en energiek, en het samenspel is overal spannend en strak. Bovendien klinkt het intiem allemaal, alsof er een band in je eigen tuin voor je zit te spelen. Het is al heel snel duidelijk waarom Bolick de muziek van zijn al lang geleden overleden plaatsgenoten zo goed vindt - het plezier waarmee deze muziek nu voor een nieuw publiek toegankelijk wordt gemaakt is behoorlijk aanstekelijk. Als je van fiddlers houdt is dit een absolute topper. En iedereen die denkt dat traditionele old-time muziek suf en saai is moet deze cd eens opzetten. Prachtig!

Via de website van Bolick kun je ook de versies van Narmour en Smith met die van Bolick en zijn vrienden vergelijken. Heel speciaal, en je kunt meteen goed horen hoe goed de versies van nu zijn.

terug naar de startpagina van moors magazine