la bottine souriante - laatste album la bottine souriante
de laatste bezetting van de band...

La Bottine Souriante:

Régent Archambault
contrabas, elektrische bas, koorstem

Eric Beaudry
gitaar, bouzouki, mandoline, voeten, solo en koorzang

Pierre Bélisle
piano, hammond b-3, rhodes, trompet

André Brunet
viool, voeten, percussie, solo en koorzang

Pierre-Luc Dupuis
accordeons, harmonicas, solo en koorzang

Robert Ellis
bastrombone, percussie, koorzang

Jean Fréchette
tenorsaxofoon, percussie, fluiten, koorzanger

Jocelyn Lapointe
trompet, flügelhoorn

Sandy Silva
voetenpercussie, lichaamspercussie

André Verreault
trombone

La Bottine Souriante is een volstrekt unieke tienkoppige Canadese band, die door het Amerikaanse muziekblad Dirty Linen al eens is uitgeroepen tot beste live band ter wereld. En daar is niets teveel mee gezegd, zoals je kunt horen op hun fenomenale live-cd En Spectacle.

Die cd was een onmiskenbaar hoogtepunt in hun reeks platen, en het was dan ook niet eenvoudig om die plaat te overtreffen. Gelukkig weet de groep zichzelf toch steeds weer te vernieuwen, waardoor je je als luisteraar nooit hoeft te vervelen.
La Bottine Souriante heeft een opmerkelijke bezetting, met onder meer fiddle en accordeon, maar ook met een geweldige blazerssectie, terwijl de ritmesectie bestond uit een bassist en iemand die met zijn laarzen op de plank zat te stampen die voor hem lag. Een drummer heeft de groep nog steeds niet, maar naast de twee musici die "voeten" tot hun instrumenten rekenen is er nu ook de eerste vrouw in het gezelschap, Sandy Silva, die voetpercussie en "body tap" voor haar rekening neemt. Dat betekent dat de percussie iets subtieler is geworden, maar ook dat de groep dankzij de dansende Sandy een extra blikvanger op toneel heeft.

De muziek van La Bottine Souriante is wat moeilijk te omschrijven, want hoewel het voor een deel traditionele folk is met een scheut zeemanskoor wordt er ook een forse scheut jazz doorheen geroerd, terwijl de band live de energie van een rockband heeft. De voertaal is Frans, wat mischien de reden is dat de groep niet wereldberoemd is. De groep heeft zich in de loop der jaren al enkele malen effectief ververst, waarbij steeds topmusici werden aangetrokken die affiniteit hadden met deze speciale muziek. Muziek dus met een ongehoord hoog energiegehalte. Opwindende muziek, groepsmuziek, en vooral ook prachtig mooie muziek. De groep heeft maar liefst drie zeer goede zangers, terwijl de anderen daarnaast nog voor uitstekende koorzang zorgen.

Hiernaast vind je de opmerkelijke bezetting van La Bottine Souriante op hun laatste, meer dan voortreffelijke cd. Er gebeurt als gebruikelijk bij deze groep ook op deze plaat weer heel veel, met soms volstrekt chaotische freejazzachtige stukken tussen zeer harmonieuze samenzang en opzwepende gedreven stukken in. In eerste instantie valt de cd een beetje tegen na de wat rauwere energie van En Spectacle, maar deze cd is er een die bij elke draaibeurt beter en beter wordt, totdat je volledig verslaafd bent geraakt aan deze muziek. En achteraf begrijp je dan niet meer dat hij in eerste instantie wat tegenviel, want feitelijk is dit weer La Bottine Souriante op hun best.

  • La Bottine Souriante - J'ai jamais tant ri - Mille-Pattes MPCD 2043

la bottine souriante - de lachende laars

 

terug naar de startpagina van moors magazine