een feestorkest...

čarlama orkestar
 

 

Steven Kamperman en Behsat ‹hvez kwamen we al eerder tegen bij het fenomenale werldfusieorkest BaranŠ, nu spelen ze een rol in het al net zo verrassende balkanese feestorkest Čarlama Orkestar. De oprichter van het orkest is de "Joegoslavische Hongaar" Akos Laki. De muziek die je hoort doet nog het meest denken aan Servische brassbands en aan Balkanfeestbands als Fanfare Ciocarlia.

Toch doen we dit orkest tekort als we ze, zoals ze dat zelf doen, simpelweg positioneren ergens tussen Fanfare Ciocarlia en het World Saxophone Quartet. Dit Orkestar combineert namelijk de finesse en elegantie van dat laatste gezelschap met de pure kracht van Ciocarlia, en ze spelen zeker zo scherp. Het bijzondere van dit gezelschap is, dat het naast de twee fenomenale drummers/percussionisten bestaat uit saxofoonspelers. Dat betekent dat je niet alleen de gebruikelijke sopraansax, altsax en tenorsax hoort, maar ook de wat minder coulante bassaxofoon. En samen klinkt dat meer dan fantastisch.

Eigenlijk kom ik superlatieven te kort om de muziek van dit orkest te beschrijven. Virtuoos, subliem, absolute wereldklasse, avontuurlijke wereldfusie, super-energieke dansmuziek, fantastische gelaagde arrangementen, dat zijn allemaal adequate omschrijvingen, maar waar het om gaat is dat dit orkest ook nog eens een volstrekt eigen geluid heeft. Dat heeft niet alleen te maken met het gretige speelplezier dat heel aanstekelijk is, maar ook met de jazzy aanpak, waardoor het allemaal behoorlijk wat spannender is dan een reguliere balkanbrassband. En dan is er ook nog de melancholie die overal doorheen klinkt, waardoor de muziek het niveau van de feestmuziek ontstijgt.

Luister bijvoorbeeld naar het mooie ingetogen, trage en droevige Rumenska Pesna, dat gevolgd wordt door het opzwepende Skopsko Oro, waarin je kunt horen hoe goed de twee percussionisten zijn, maar vooral ook hoe goed de band samenspeelt. Fantastisch. Als luisteraar ga je op deze cd van de ene pure luisterkick naar de andere. Barabe! bevat meer dan voldoende om je adrenalineniveau weer even helemaal op te peppen. Wij werden er hier in ieder geval zeer vrolijk en opgewekt van. Een absolute aanrader, niet alleen als je van balkanbrass houdt, maar ook als je liever westerse jazz hoort of gewoon houdt van energieke en avontuurlijke muziek. En je krijgt er gegarandeerd een goed humeur van!

 

terug naar de startpagina van moors magazine