Er zijn momenteel zeer veel concerten op dvd te verkrijgen. Zoveel, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We hebben de, naar onze bescheiden mening, beste concert-dvd's voor je bij elkaar gezet, waarbij we het begrip ruim genomen hebben. Nummer 1 is bijvoorbeeld de registratie van een concert zonder publiek in een studio.

een concert - dvd - toplijst

rabih abou-khalil

1  Rabih Abou-Khalil
- The Cactus Of Knowledge

De nummer één - de allerbeste concert-dvd die ik ken. Het is een concert zonder publiek, opgenomen in een studio, en die registratie is perfect, en dat geldt ook voor de schitterende muziek. Die muziek balanceert tussen Arabisch en jazz, en is eigenlijk nergens mee te vergelijken. Misschien is het aardig om te weten dat alle topmusici in de moderne jazzwereld bijzonder graag met Abou-Khalil samenwerken, omdat er veel van hun gevraagd wordt en de muziek altijd spannend en swingend is. Ingewikkelde muziek, die toch niet ingewikkeld klinkt, maar waar je eindeloos naar kunt blijven luisteren. En voor deze dvd geldt dat je er eindeloos naar kunt blijven kijken. Aan het eind zit ook nog een live buiten-optreden voor publiek. Als je dat gezien hebt zorg je dat je zo snel mogelijk naar een live-conceret van deze man kunt. Fenomenaal.
Met deze dvd is wat mij betreft de standaard gezet - zo goed kan een concertregistratie dus zijn, en je hoeft dus nooit meer genoegen te nemen met minder. Onthoud die naam - Rabih Abou-Khalil.

 

transatlantic sessions eerste serie 2 Transatlantic sessions

De eerste serie van de Transatlantic Sessions is eindelijk op dvd verschenen. Een legendarische televisieserie waarin muzikanten van beide kanten van de Atlantische Oceaan in onverwachte combinaties met elkaar spelen in een oud hotel in Schotland. Zonder publiek, maar wel live en van begin tot eind absolute topklasse.

bellowhead live 3  Bellowhead
- Live at Shepherds Bush Empire

Bellowhead is een folkbigband, en misschien wel de spectaculairste liveband die de folk ooit gekend heeft, ook doordat ze dingen doen die binnen de folkwereld nog nooit vertoond zijn, zonder in de folkrockvalkuil te trappen.
Bellowhead Live at Shepherds Bush Empire

 

kate wolf - an evening in austin... 4  Kate Wolf
- An Evening in Austin

Kate Wolf is een van de aangrijpendste singer/songwriters die ik ken. Ze is helaas in 1986 op vierenveertigjarige leeftijd aan leukemie overleden, maar onlangs is een concert dat ze een jaar daarvoor gaf nu op dvd uitgebracht, met wat aardige aanvullingen.
Pure brok-in-de-keel-muziek.
An Evening In Austin.

 

david bromberg and his big band... 5  David Bromberg and his Big Band
- in concert at the Count Basie Theatre, Red Bank, NJ

David Bromberg maakt met zijn Big Band muziek die niet gemakkelijk in een hokje te plaatsen. Aangeklede blues, vindt hij het zelf, en dankzij een voortreffelijke blazerssectie is het soms net een jazzband, dankzij de fiddler en de manodolinespeler op andere momenten bluegrass of country, terwijl Bromberg in zijn eentje als singer/songwriter kan ontroeren.
Lees de recensie.

6  John Prine
- Live from Sessions at West 54th

De oude John Prine zingt in een intiem zaaltje zijn mooiste nummers, begeleid door een fenomenale jonge gitarist en een uitstekende bassist, en ze zijn alledrie op hun top. Mooi, intensief, soms aangrijpend mooi. En dan komt halverwege als bonus ook nog Iris DeMent erbij om samen met Prine een paar geweldige duetten te zingen. Het is niet alleen de intieme ambiance die het hem doet, het is ook de volstrekt ontspannen manier waarop er gemusiceerd wordt in combinatie met de opperste concentratie. De beste singer/songwriter-dvd van dit moment.

 

hans theessink live 7  Hans Theessink Live in Concert
- A Blues & Roots Revue

Hans Theesink wordt nog steeds met elke plaat beter, en deze dvd is een registratie van Theessink en zijn band op hun absolute top. Ruim anderhalf uur puur genieten. Lees de recensie.

down from the mountain... 8  Down from the mountain

De broertjes Coen maakten een film, Oh Brother Where Art Thou, met een soundtrack vol traditionele akoestische Amerikaanse muziek. Dit is de registratie van het concert dat gegeven werd door vrijwel iedereen die aan die soundtrack meewerkte, en het is een aaneenschakeling van absolute hoogtepunten. Gillian Welch, Emmylou Harris en Alison Krauss samen bezorgen je al kippenvel, maar ieder apart is hier ook fantastisch. De Fairfield Four zijn groots, Ralph Stanley is groots, en vooral John Hartford in zijn allerlaatste optreden voor hij aan kanker overleed is buitengewoon indrukwekkend. Een subliem concert, dat je na afloop op speurtocht zet naar de muziek van al die fantastische mensen die je zojuist gezien hebt. Dat geldt voor alle bluegrass-artiesten, maar ook voor Colin Linden en Chris Thomas King, die een mooie warme blues brengen. Absolute top.

 

live in dublin - twee cd's en een dvd... 9  Bruce Springsteen with the Sessions band
- live in Dublin

Springsteen met een achttienkoppige band (met onder meer een fantastische blazerssectie) speelt folkklassiekers en eigen gefolkrockte nummers voor een razend enthousiast Iers publiek. Folk met een rock-attitude, en dat levert een buitengewoon opwindend concert op. Twee cd's en een dvd met een ruim twee uur durend topconcert.

susan tedeschi live 10  Susan Tedeschi
- Live From Austin TX

Susan Tedeschi is wel vergeleken met Janis Joplin, Elkie Brooks, Aretha Franklin en Bonnie Raitt, en op deze concertregistratie bewijst ze dat ze inderdaad in die eregalerij thuishoort. Een geweldig concert van een fenomenale zangeres die haar hele ziel en zaligheid in de strijd gooit, begeleid door een meer dan fantastische band. First Lady of the Blues, wat ons betreft!

de beste sessies 11  The Best of Sessions at West 54th
- volume 2

Hetzelfde intieme zaaltje waar de dvd van John Prine werd opgenomen voor een klein publiek, maar dan met een rijtje hoogtepunten, die in een aantal gevallen doen snakken naar meer. Graag dus in de toekomst de complete concerten van met name de volgenden: Lyle Lovett, die hier beter en intensiever op dreef is dan op zijn concert-dvd, Natalie Merchant, die hier tussen haar 1000 Maniacsperiode en haar latere sublieme soloplaten inzit en een heel gedreven optreden geeft, John Hiatt, die we nooit eerder zo intens hoorden spelen als hier in een trio, Randy Newman, die ons nooit eerder zo indrukwekkend stil heeft kunnen krijgen, en Steve Earle die hier op een ingetogen manier voor een brok in de keel zorgt. Dat zijn al met al genoeg hoogtepunten om een zesde plaats te garanderen, wat ons betreft.

 

 

 

paul simon 12  Paul Simon
- You're the One in concert

Paul Simon is na zijn "Afrikaanse" platen een beetje uit zicht verdwenen, en dat is volstrekt onterecht, want daarna heeft hij nog een paar zeer mooie platen gemaakt, waarvan de laatste "You're the one" was. Dit is de registratie van een concert in Parijs en het is het beste concert dat ik van Simon ken. Absolute top. Heerlijk.

 

the dropkick murphys 13  The Dropkick Murphys

Stevige gitaarrock met af en toe een doedelzak, teksten die kritisch zijn en een stel muzikanten dat er niet uitziet. Maar ze maken er wel een feest van, op St Patricks Day. Het zijn geen Schotten, maar Amerikanen, en ze spelen snoeihard en heel erg goed. Pure rock 'n' roll waarbij je absoluut niet stil kunt blijven zitten. Een opwindende dvd voor iedereen die van ouderwetse stevige gitaarrock houdt. On the Road with the Dropkick Murphys.


 

singing songwriters 14  Singing Songwriters

Hoogtepunten uit een paar concerten. Dat doet op momenten wat rommelig aan, maar de muziek is dan wel weer zo goed dat je de samenstellers de slordigheidjes snel vergeeft. Let vooral ook op Nanci Griffith - bij haar lopen op een bepaald moment de tranen over de wangen als Steve Earle zingt. En geniet van een van de zeldzame filmfragmenten waarop Cowboy Jack Clement te zien is. Verder nog een paar grote namen, als Emmylou Harris, Lyle Lovett, Buddy Miller, en meer. Een goedkope dvd, nog geen tientje, maar zeer de moeite waard. Singing songwriters.

 

let the good times roll... 15  Bill Wyman's Rhythm Kings
- Let the good times roll

De voormalige bassist van de Rolling Stones heeft een hobbybandje om zich heen verzameld van oude rockers en wat jonge gasten die gewoon lekker de muziek spelen die ze zelf leuk vinden. Dat doen ze zo goed, en zo leuk, dat je eigenlijk van begin tot eind van deze beide concerten zit te genieten. De cd's van het gezelschap vond ik niet altijd even sterk, maar live is het echt een klasseband. Knusrock. Heerlijk. Let the good times roll.

 


 

brozman in concert 16 Bob Brozman in Concert

Een concert uit 1996, dat na vele keren bekijken verbluffend blijft. Brozman is een gitarist die laat horen en zien dat hij de resonerende gitaar volledig in de vingers heeft, en die met veel humor een publiek anderhalf uur lang op het puntje van de stoel weet te houden. Magnifiek.
Bob Brozman in Concert

17  Bluegrass Journey
- a documentary

Eigenlijk is dit een festivalverslag van het Grey Fox Bluegrass Festival in New York, aangevuld met beelden van het World of Bluegrass evenement in Kentucky, maar het is tegelijkertijd een meer dan uitstekende concertfilm, omdat er veel ruimte is ingeruimd voor een aantal zeer geïnspireerde optredens van bluegrass-toppers als Jerry Douglas, Tim O'Brien, Tony Rice, Chris Thile, Nickel Creek, de Del McCoury Band en nog veel meer.
Een dvd om zeer enthousiast van te worden.
Bluegrass Journey. 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine