that's what i call sweet music... compilaties van crumb
Robert Crumb is behalve een begaafd cartoonist en illustrator ook een zeer verdienstelijke muzikant en een fanatieke verzamelaar van 78 toerenplaten. Uit die platenverzameling pikt hij af en toe wat opmerkelijke exemplaren die dan perfect gerestaureerd op een cd gezet worden, met een verpakking die door Crumb zelf tot in de puntjes wordt verzorgd. Dat is één van de aantrekkingskrachten van die compilaties. Tip aan al die platenmaatschappijbonzen die maar blijven zeuren over de teruglopende verkopen van cd's: kijk eens naar de hoesjes die Crumb maakt. Daar heb je als muziekliefhebber wel wat voor over. Ze zien er namelijk niet alleen prachtig uit, ook de tekst is altijd zeer de moeite waard. We laten hier rechts wat zien van die hoesjes, maar we kunnen je hier helaas de muziek niet laten horen.

Want daar gaat het uiteindelijk natuurlijk om. Gelukkig heeft Crumb een zeer goede neus voor muziek die er op de een of andere manier uitspringt. Hij vertelt op een van de hoesjes dat hij heel vaak 78-toerenplaten op de gok koopt, ook als de naam hem helemaal niets zegt, en dat er dan heel af en toe weer een juweeltje tussenzit dat maanden van speuren in één klap goedmaakt. In zijn compilaties vind je die juweeltjes bij elkaar, en dat is altijd weer een geweldige sensatie. De meeste uitvoerenden zijn namelijk echt totaal onbekend. Soms hebben ze zelfs alleen maar deze ene plaat gemaakt, die door Crumb dan toch nog mooi op het laatste nippertje aan de vergetelheid is ontrukt. Gelukkig voor ons.

Je moet wel goed zoeken, want de compilaties van Crumb zijn door de meest obscure platenmaatschappijtjes uitgebracht. Hot Women zit bijvoorbeeld op een Zwitsers label, een andere op een Zweeds label, een derde is in Frankrijk uitgebracht...
Het enige wat altijd opgaat is dat ze er fantastisch uitzien en dat de kwaliteit van de muziek verbijsterend hoog is, dus een speurtocht meer dan waard. Een tip: bij Amazon.de is Hot Women op dit moment te krijgen voor dertien euro...

  • Hot Women - Kein & Aber Records - www.keinundaber.ch
  • That's what I call Sweet Music - Songbook Series - www.songbook-series.co.uk
  • Les As du Musette - Harmonia Mundi distribution - deze is niet helemaal door Crumb samengesteld, maar wel zeer de moeite waard.
  • Gay Life in Dikanka - Bakhall - www.bakhall.com

gay life in dikanka

hot women, uit de verzameling van r crumb...

that's what i call sweet music...

les as du musette

het boekje bij hot women

bladzijde uit het boekje

het hoesje van hot women opengeklapt

hoesje van as de musette

hoesje annex boekje van that's what i call sweet music

that's what i call sweet music

terug naar de startpagina van moors magazine