daniel willem

daniel willem gypsy jazz band
- sinto swing

 

 

Gypsy swing is nog steeds immens populair, maar de meeste bands die zich op dit terrein begeven hebben een immens respect voor de erfenis van Django Reinhardt en zijn Hot Club de France, en brengen vaak wat braaf swing in die traditie. Violist Daniel Willem staat wel degelijk met één voet in diezelfde traditie, maar gaat daar wat losjes mee om, en dan gebeurt er wat magisch af en toe.

Willem is een virtuoos die bovendien met hoorbaar veel plezier speelt, en die ook met duidelijk veel plezier samenspeelt, en als hij met sologitarist Samson Schmitt en accordeonist Tchavo Berger op gang raakt springen de vonken er aan alle kanten vanaf. Ze hebben dan ook nog eens een uitermate gedreven ritmesectie die de zaak op een heerlijke manier vooruit blijft stuwen - bassist Patrick Willem en vooral de fenomenale slaggitaristen Popso Weiss en Sylvestre Berger. Een echt goede slaggitaar hoor je niet zo heel vaak meer tegenwoordig, en hier kun je horen hoe dat kan klinken. Machtig mooi dus.

Mondharmonicavirtuoos Thierry Crommen en saxofonist en klarinettist Daniel Pollain kleuren de zaak als gasten hier en daar ook nog eens mooi bij, en de instrumentale nummers worden mooi afgewisseld met gepassioneerde zang in het Sinti en Frans. Dat levert een heerlijk gedreven album op waar je niet bij stil kunt blijven zitten omdat het swingt als de hel. De composities zijn voor meer dan de helft van Willem, drie van andere bandleden en een traditional. Allemaal pure klasse. Ondanks de melancholie die overal doorheen klinkt is dit een album dat vooral levenslust uitademt, en muziek waar je een onverwoestbaar goed humeur van krijgt.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine