the earls of leicester...

the earls of leicester

 

 

The Earls of Leicester (spreek uit: Lester) is een band van virtuozen, samengesteld door dobrovirtuoos Jerry Douglas, die al zijn leven lang gek is op de muziek van Lester Flatt en Earl Scruggs (kijk nou nog maar een keer naar de bandnaam...).

Douglas wou zijn hele leven al een keer een band samenstellen die de muziek van Flatt en Scruggs perfect zou kunnen spelen, en het begon serieus te kriebelen toen hij op een sessie samenspeelde met fiddler Johnny Warren, de zoon van Fiddlin' Paul Warren die jarenlang deel uitmaakte van Flatt en Scruggs' Foggy Mountain Boys, en diens vaste banjopartner Charlie Cushman - met zijn drieŽn klonken ze al perfect als de basis voor een Flatt en Scruggs tribute band, en toen Tim O'Brien en Barry Bales ook meededen was er al een uitstekende band. Nu alleen nog een goede leadzanger. Dat werd Shawn Camp, en het resultaat is verbluffend, want deze band is niet alleen minstens net zo goed als de Foggy Mountain Boys, op momenten overstijgen de versies van de Earls of Leicester zelfs de originelen.

De liedjes werden geselecteerd uit de meest succesvolle en vernieuwende jaren van de bluegrasspioniers Flatt en Scruggs, tussen 1954 en 1965. Jerry Douglas produceerde het titelloze album, en wat hem betreft is het geslaagd als luisteraars zeggen: "wat is dit?" en vervolgens op zoek gaan naar de originele muziek. Wat ons betreft is hij daar met deze superbluegrassband volledig in geslaagd, want dit is energieke feelgoodmuziek waar je een buitengewoon goed humeur van krijgt en waar je vooral heel veel meer van wil horen.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine