gé reinders

gé reinders
'In het Theater' - de live-cd
 
'D'n Haof'

'Man van 'n kleine sjtad'

'Truuk nao aaf'

Gé Reinders zingt al een aantal jaren in zijn eigen dialect. Dat is Limburgs dat je Maas-Limburgs zou kunnen noemen. In alle Limburgse plaatsen die aan de Maas liggen spreken ze namelijk een Limburgs dialect dat erg op elkaar lijkt. Daardoor kan een Maastrichtenaar een Roermondenaar prima verstaan, maar is de communicatie met iemand uit Heerlen veel lastiger.
Gé zingt dus in dialect, en is wellicht daardoor nog niet echt heel beroemd. En dat is onterecht, want hij maakt muziek die op wereldniveau tot de top behoort, misschien juist ook doordat hij regelmatig naar de roots van de Limburgse muziek teruggrijpt. Het bekendste voorbeeld is het nummer Blaosmeziek waarin een complete blaaskapel meespeelt. De normale bezetting bij een concert bestaat uit gitaar en bas, en Gé zelf zingt meestal ook een paar nummers aan de piano. Daarnaast zit er in een optreden ook een kleine conference. Maar de hoofdmoot is de muziek, met prachtige liedjes die gaan over kleine zaken. De tuin, de familie, oude vrienden, de liefde, dat soort zaken. De onderwerpen liggen dicht bij huis, maar Gé maakt er iets universeels van. Dat klinkt dan weer net te zwaar, want de toon blijft eigenlijk altijd licht. Knusmuziek, maar dan zonder kneuterig te worden.

Er zijn op dit moment drie cd's te krijgen die echt zeer de moeite waard zijn, en eentje met een live-concert.
 

  • D'n Hoaf is de laatste studio-cd en een absolute onvoorwaardelijke aanrader. Prachtige liedjes, prachtige arrangementen, mooie teksten. Perfecte plaat.
  • Man van 'n kleine sjtad was de tweede "dialect-cd" en is ook zeer goed. Er staan ook op deze cd een paar echte klassiekers, naast veel gewoon goede liedjes. Een topper.
  • Truuk nao aaf was de eerste officiële dialect-cd. Daarvoor was er al wel wat verschenen van het werk dat Gé voor radioprogramma's maakte, maar dit is de eerste echt mooi uitgewogen plaat. Ook hier weer goede teksten, mooie liedjes, prachtige arrangementen. Met deze drie heb je de basis van Gé wel zo'n beetje in huis.

Al deze cd's zijn rechtstreeks bij Gé te bestellen via zijn website, en dan krijg je ook nog een gesigneerde cd thuisgestuurd. Waar vind je dat nog tegenwoordig?
www.g-reinders.nl
Op deze site vind je ook een lijst met concertdata. Mocht hij bij je in de buurt optreden, ga er dan zeker heen, ook al denk je dat je er geen moer van zult verstaan. Ik verzeker je dat je een geweldige avond hebt.

(HM, 2005)

terug naar de startpagina van moors magazine