joanne hammil

zingen met joanne hammil

een van de cd's...

en een van de bijbehorende boeken...

Met wat mensen samen zingen is zo'n beetje het leukste wat er is. Zelf zit ik in een huiskamerkoortje dat een zeer gevarieerd repertoire zingt, met af en toe vierstemmige klassieke stukjes, maar ook simpele canons. Het is soms wat lastig om aan goed materiaal te komen, maar voorlopig kunnen we weer even vooruit, dankzij Joanne Hammil's Rounds & Partner Songs. Hammil schrijft canons, cirkelliedjes, partnerliedjes en meer liedjes die geschikt zijn voor "community singing".

Er zijn een paar redenen waarom we enthousiast zijn over deze twee uitgaves. In de eerste plaats vanwege de kwaliteit van de liedjes, in de tweede plaats vanwege de kwaliteit van de uitvoering, en in de derde plaats omdat er bij elke cd ook een boek hoort met de partituren, waardoor je meteen aan de slag kunt. Op de cd kun je horen hoe het moet klinken, wat het instuderen aanzienlijk vergemakkelijkt.

Het aardige is, dat als je een van beide cd's opzet, je meteen de neiging hebt om mee te gaan zingen, om anderen erbij te halen om ook mee te zingen, en om het aan zo veel mogelijk mensen te laten horen. Als je dat voor elkaar krijgt heb je het goed gedaan. Joanne Hammil heeft hier met een groep niet echt geschoolde zangers een paar bijzonder aanstekelijke cd's gemaakt, die voor elk koortje verplichte kost zouden moeten zijn. Hier krijg je werkelijk iedereen mee aan het zingen. En, niet geheel onbelangrijk: de teksten zijn ook erg leuk. Soms kritisch (wat voor de verandering ook wel prettig is), soms gewoon grappig, en soms gewoon goed.

Hammil werkt in de traditie van Pete Seeger, en daarom is het aardig dat ze ook een soort ode aan Pete heeft geschreven. Het is een heel mooi, erg Seegeriaans liedje geworden. We laten hier de partituur van dat liedje zien om je een beetje een idee te geven.

  • Joanne Hammil - Rounds & Partner Songs Volume 1 - JHO Music JHO 105D
  • Joanne Hammil - Rounds & Partner Songs Volume 2 - JHO Music JHO 106D
  • Joanne Hammil - Rounds & Partner Songs Songbook Volume 1 - JHO Music JHO 105S
  • Joanne Hammil - Rounds & Partner Songs Songbook Volume 2 - JHO Music JHO 106S

sing out for pete's sake....

terug naar de startpagina van moors magazine