flat tire

allan holdsworth
- flat tire
- music for a non-existent movie

 

 

Als je gitaristen naar hun favoriete gitarist vraagt komt de naam van Allan Holdsworth opmerkelijk vaak naar voren, terwijl de man bij het grote publiek nooit echt bekend is geworden. Holdsworth is een avontuurlijke gitarist, die onder meer bij Soft Machine en Gong speelde, en die ook een groot aantal meesterlijke soloalbums maakte. Frank Zappa bewonderde hem en hij werd zelfs vergeleken met revolutionaire musici als John Coltrane.

Als je FLATTire opzet, zijn muziek voor een niet-bestaande film, denk je eerst dat je je vergist, of dat er een verkeerd schijfje in het hoesje beland is, want wat je hoort lijkt geen gitaarmuziek te zijn (op het korte intro na). Het gaat dan ook om de synthaxe, een merkwaardig instrument dat feitelijk, iets te simpel gezegd, een keyboard annex synthesizer is, vermomd als gitaar.

Voor de echte gitaarliefhebbers is dat wellicht vloeken in de kerk, en voor muziekliefhebbers met open oren is het vooral een kwestie van even omschakelen, want je moet even wennen aan het specifieke synthesizergeluid van deze SynthAxe, maar dan blijkt al snel dat Holdsworth gewoon nog steeds een uitstekende componist en improvisator is, en dat hij met deze voor hem nieuwe uitdaging een mooi melancholiek album maakte waar hij het grote publiek waarschijnlijk opnieuw niet mee zal veroveren en de gitaarfreaks van zich zal vervreemden, maar voor iedereen die niet vies is van een muzikaal avontuur is dit album absoluut aan te raden, want Holdsworth is hoe dan ook een virtuoos avonturier.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine