![]() |
the insect trust - hoboken saturday night |
In de serie vergeten meesterwerken Hoboken Saturday Night van The Insect Trust
uit 1970.
De naam Insect Trust was ontleend aan een boek van William Burroughs. De groep hing als los zand aan elkaar, al valt dat niet aan de muziek te horen. Het was vooral moeilijk een drummer en bassist te vinden, dus die werden voor de plaatopnamen steeds uit de vriendenkring geplukt. De bezetting van de groep:
Bill Barth werd tijdens de opnames van de tweede plaat uit de groep geknikkerd (door overmatig drugsgebruik was er geen land meer met hem te bezeilen) - hij heeft de laatste jaren van zijn leven als kunstenaar in Amsterdam gewoond en is in 2000 overleden. Nancy Jeffries kwam aan de andere kant van de muziekwereld terecht - ze ging voor verschillende platenmaatschappijen werken. Robert Palmer werd een bekende muziekjournalist voor Rolling Stone. Hij overleed een paar jaar geleden terwijl hij op een levertransplantatie zat te wachten. Trevor Koehler pleegde zelfmoord een paar jaar nadat The Insect Trust uit elkaar was gevallen. Luke Faust is de enige van de groep die als muzikant nog wat met muziek doet. Hij speelt folk, nog steeds wonend in Hoboken.
Nog meer vergeten meesterwerkjes:
|
The Insect Trust was een New Yorkse groep die woonde in een halfvervallen huis in Hoboken, op tien minuten afstand van New York. Hoboken Saturday Night is hun tweede en laatste plaat. De eerste, titelloze lp was al een klein meesterwerkje. Blues, folk, pop en jazz werden door elkaar geroerd, zonder dat dat ook maar ergens geforceerd aandoet. Nancy Jeffries had er de perfecte stem voor, een beetje bluesy, een beetje jazzy, een beetje gruizig en toch heel helder. Op deze tweede plaat klinkt de groep nog compacter, nog voller dan op de eerste lp. En net even een slag jazzier, misschien doordat de jazzdrummer Elvin Jones hier op twee nummers laat horen hoe je moet drummen. Daar kan dus werkelijk geen enkele popdrummer tegenop. Je vraagt je af waarom popgroepen niet vaker jazzdrummers hebben ingehuurd. Op deze plaat hoor je folk, jazz, een mars, een kinderliedje en een mengeling van dat alles, en zelfs in de echte jazzy stukken altijd meefluitbaar. De solo's zijn overigens soms echt verbijsterend goed, ook op instrumenten waarvan je dat niet meteen verwacht, zoals de blokfluit. Er staan een paar blokfluitsolo's op die ervoor zorgen dat je dat instrument meteen serieus gaat nemen.
Het meest verbazingwekkende aan beide platen is
eigenlijk dat ze geflopt zijn. Iedereen die namelijk ooit een exemplaar in
handen heeft gekregen koestert dat. En toch heeft de groep zelfs geen
cultstatus verworven, en is de tweede plaat zelfs nooit op cd verschenen. De
eerste is heel even via een Engels label verkrijgbaar geweest, maar ook dat
blijft helaas een collector's item. Toch kent vrijwel niemand de groep. Maar ja, wie verzint dan ook een combinatie van folk en jazz, waarbij het accent meer op folk ligt? Voor de jazzliefhebber te folkie, voor de bluesfanaat te licht, voor de folkie te jazzy waarschijnlijk. Ik weet het niet. Ik weet alleen dat ik het, na al die jaren, nog steeds twee meer dan fantastische platen vind.
The Insect Trust - Hoboken Saturday Night
The Insect Trust - The Insect Trust
terug naar de startpagina van moors magazine
|