last dance

keith jarrett, charlie haden
- last dance

haden en jarrett...

 

Keith Jarrett heeft zijn hele leven bijna alleen maar solo gespeeld, en als het anders was speelde hij in een klassiek jazztrio, met bas en drums. Een paar jaar geleden ontmoetten bassist Charlie Haden en pianist Jarrett elkaar voor het eerst na een jaar of dertig weer, omdat er een film over Haden gemaakt werd, en ze besloten gewoon voor de lol samen, met zijn tweeŽn, wat standards te spelen. Dat pakte verbazingwekkend goed uit, zoals je al kon constateren op het album Jasmine, dat in 2010 uitkwam. Alles werd in Jarrett's huisstudio opgenomen, en dat kun je ook horen.

Last Dance, bijna vijf kwartier klassiekers uit het jazzrepertoire, komt van dezelfde sessies, maar je hebt absoluut niet het idee dat je met restmateriaal te maken hebt. Op het eerste gehoor denk je misschien dat je met gewone achtergrondjazz te maken hebt, maar als je beter luistert merk je dat de twee oude virtuozen op een ongekend elegante manier om elkaar heen dansen en met elkaar spelen, waarbij Haden op een subtiele manier altijd weer de perfecte noot op de perfecte plek weet te plaatsen, terwijl Jarrett zelfs de meest afgelebberde oude nummers weer kan laten sprankelen. Het overduidelijke plezier dat de twee mannen hebben in het samenspelen straalt er aan alle kanten vanaf, waardoor je als vanzelf zit mee te genieten.

Last Dance is geen revolutionaire of vernieuwende jazzplaat, maar wel een subtiel en zacht fonkelend juweeltje waar je gewoon stilletjes van moet gaan genieten.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine