de beste platenlabels
  De beste muziek die er gemaakt wordt vind je tegenwoordig niet bij de grote platenmaatschappijen, maar vooral bij kleinere platenlabels waar mensen zitten die het avontuur aangaan, en die op hun eigen smaak en hun eigen gevoel voor kwaliteit durven afgaan, zonder zich al te veel te bekommeren om commercieel succes. Het zou wel prettig zijn als ze af en toe een succesnummer zouden hebben, maar gelukkig blijven sommige kleine maatschappijtjes ons verrassen met een constante stroom aan kwaliteitsmuziek. We zetten hier de beste kleinere platenlabels voor je op een rij. We stellen ze hier kort aan je voor. Als je er gaat kijken zul je zien dat je vaak ongezien de nieuwe cd's van al deze labels kunt kopen.
basta

Basta

Basta is een Nederlands eenmanslabel dat zeer diverse muziek uitbrengt, van vrolijke kwaliteitspop (Ocobar, Fay Lovsky) tot klassiek en van experimentele elektronische muziek (Dick Raaymakers) tot luisterliedjes. Altijd goed, altijd verrassend, altijd zeer de moeite waard.
Bastasite

home records

Homerecords.be

Home Records is een Belgisch label. De man achter Home is een accordeonliefhebber, maar geen doorsnee accordeonliefhebber. Hij zoekt en vindt accordeonisten die op avontuur willen en die iets met dat instrument willen wat nog nooit eerder is gedaan. Elk nieuw Home-album is dan ook verrassend. En hij is niet al te eenkennig, want ook andere avontuurlijke folk krijgt bij Home een kans, als het avontuur er maar in zit.
www.homerecords.be

 

loplop

LopLop Records

LopLop is een Utrechts platenlabel dat zich vooral op het muzikale avontuur gooit, met fantastische wereldfusiebands als Barana, maar ook de schitterende jazzfolk van de Bende van Drie, of de Arabisch/Spaanse wereldjazz van Karim Eharruyen of de magnifieke wereldjazzband Pan Project rond de Nederlands-Griekse drummer/percussionist Nikos Tsilogiannis.
www.loplop.nl

northern blues

Northern Blues

Northern Blues is een Canadees label dat heel ongemerkt een revolutie in de blues teweegbrengt. Het oergevoel van de blues is op de albums van Northern Blues steeds aanwezig, maar er wordt gelaagdheid en subtiliteit aan toegevoegd, waardoor je muziek krijgt die rauw en emotioneel is en toch diepgang en subtiliteit kent. Heel bijzonder, en vooral ook heel goed. Ook hier een man achter de schermen die een perfecte fijne neus heeft voor kwaliteit.
www.northernblues.com

acoustic disc

Acoustic Disc

Acoustic Disc is het label van mandolinevirtuoos David Grisman, en de mandoline is op alle cd's van dit label dan ook terug te vinden. Maar wat een ongekende variatie blijkt er dan mogelijk, want een mandolinevirtuoos uit BraziliŽ maakt totaal andere muziek dan een geflipte Tsjech, en als Grisman zelf in duet gaat met gitaristen van formaat ontstaan er albums waar je je vingers bij aflikt, zo mooi.
www.acousticdisc.com

tzadik

Tzadik

Tzadik is het label van de New Yorkse jazzmuzikant John Zorn. Zorn zelf maakt ongekend energieke strakke scherpe rockende jazz, en integreert daarin alle invloeden die hij maar op kan zuigen. Dat betekent dat er op zijn label ook alleen maar energieke avontuurlijke jazz te vinden is, en dat je de term jazz dan zeer ruim moet interpreteren. Een ontdekkingsreis door de albums van dit label geeft gegarandeerd een enorme kick. Voor avontuurlijk ingestelde muziekliefhebbers.
www.tzadik.com

essay

Essay

Ook de klassieke muziek kent zijn kleine labels, waarvan Essay wellicht de interessantste is. Klassieke muziek wordt hier met grote passie gespeeld en klinkt alsof hij gisteren speciaal voor deze muzikanten geschreven is. Een violiste als Mela Tenenbaum weet zelfs mensen die beweren niet van klassieke muziek te houden diep te raken.
www.essaycd.com

sugar hill

Sugar Hill

Sugar Hill is inmiddels niet zo heel erg klein meer, maar het blijft een bescheiden label dat er steeds weer in slaagt topalbums uit te brengen, vooral in de hoek van de bluegrass. Als er een onbekende naam opduikt op Sugar Hill moet je altijd luisteren, en als er een bekende naam verschijnt zeker ook, want dan is er meestal iets bijzonders aan de hand (denk aan de bluegrassalbums waarmee Dolly Parton een verrassende comeback maakte een poos geleden). Ook hier zitten mensen die een zeer goede neus hebben voor kwaliteit en die ook risico durven nemen.
www.sugarhillrecords.com

magda

Magda

Magda is een IsraŽlisch label met een bijzondere filosofie - de muziek moet ervoor zorgen dat alle landen in het Midden Oosten samen gaan spelen. Dat levert verrassend mooie resultaten op en mooiere muziek dan je zou vermoeden.
www.magda.co.il

moonjune

MoonJune

MoonJune Records heeft haar naam niet toevallig ontleend aan de compositie die een hele plaatkant van de derde langspeelplaat van de legendarische Britse jazzrockband Soft Machine vult. In de catalogus van dit label vinden we veel oude live opnames van Sosft Machine, vele zijprojecten van bandleden en heel veel muziek van bands die hun inspiratie gedeeltelijk bij Soft Machine vandaan haalden. Daar zitten de nodige verrassingen bij van onder meer Indonesische en Belgische bands. Geheimtip voor jazzrockliefhebbers.
www.moonjune.com

ecm

ECM

ECM is niet zo'n heel klein label, maar wel een heel bijzonder label, met muziek die je eerder moderne kamermuziek dan jazz zou kunnen noemen, met vaak vleugjes wereldmuziek. Ingetogen op avontuur, zou je kunnen zeggen, met cd's die altijd de moeite waard zijn. Kwalitatief superieur, en altijd verrassend mooie, vaak melancholieke muziek.
www.ecmrecords.com

vestapol

Vestapol

Vestapol is eigenlijk het videolabel van gitarist Stefan Grossman, maar het is tegelijk ook een platenlabel waar iederen die ook maar een beetje van gitaarmuziek houdt likkebaardend rond kan lopen. Behalve gitarist is Grossman zelf ook een echte gitaargek, en naast de vele videocursussen die je hier kunt bestellen is er ongelofelijk veel prachtig gitaarwerk te vinden, zowel op cd als op dvd - en let dan voor even op de Guitar Artistry serie.
http://guitarvideos.com/

karnatic lab

Karnatic Lab

Karnatic Lab is een Nederlands label met muziek die op avontuur gaat ergens in het grensgebied tussen wereldmuziek, jazz en avantgarde, met verbluffende resultaten. Elke cd van dit label is een avontuur voor iedereen die met open oren naar muziek durft te luisteren.
www.karnaticlabrecords.com

 

terug naar de startpagina van moors magazine