angry love rory mcleod
- (niet te verwarren met rory macleod)

 

 

Op een van de eerste verzamelaars van het label Cooking Vinyl (Hot Cookies) stond een zes en een halve minuut durend nummer van de Schotse Rory McLeod. McLeod zingt, bespeelt ondertussen de mondharmonica en lepels. Het swingt als de hel, en je blijft lichtelijk verbijsterd achter in het besef dat je hier één man hoorde die voor een minimaal publiek in zijn eigen keuken liet horen dat hij alles kan, en dan ook nog eens alles tegelijk - zingen, mondharmonica en lepels. Je moet het horen om het te geloven. Een geweldig nummer, gewoon in de keuken van McLeod opgenomen. Die speciale uitvoering van dat nummer (Farewell Wellfare) staat alleen op die verzamelaar, die ik er dan ook speciaal voor bewaar. Ik was er toendertijd, vijftien jaar geleden, van overtuigd dat McLeod snel net zo beroemd zou worden als bijvoorbeeld Michelle Shocked, omdat zijn muziek diezelfde pure kracht uitstraalt en omdat McLeod op een zelfde soort manier "deugt".

Elke plaat die verscheen van Rory McLeod sterkte me in mijn overtuiging, want het ene meesterwerkje volgde het andere op, terwijl de energie nooit leek in te zakken. Een cd van McLeod duurt ook altijd minstens een uur, en je verveelt je geen seconde. Zijn mondharmonicaspel is niet alleen virtuoos, maar ook zeer herkenbaar. Hij brengt er een ongehoorde drive mee in zijn muziek. Voor Cooking Vinyl maakte hij een aantal geweldige platen, waarvan de dubbelaar Kicking The Sawdust mijn favoriet is. Die twee cd's barsten bijna uit hun voegen van de enerverende energie van McLeod. Noem het feestmuziek met een melancholiek kantje, of folk die met een rockhouding gespeeld wordt.

Het succes bleef echter vreemd genoeg uit, en een paar jaar geleden zat McLeod zonder platencontract en besloot hij zijn cd's maar in eigen beheer uit te gaan geven. De creativiteit stroomt nog altijd met grote energie bij McLeod, dus hij begon meteen met een ijzersterke dubbelaar (Mouth to Mouth), en nu is er zijn tweede cd op eigen label - Brave Faces, weer met veel eigen nummers, maar ook met een aantal verrassend sterke interpretaties van klassiekers als Oh Death, The Glory Of Love en Guitar Man. Vijf kwartier topmuziek - een cd die geen enkel moment inzakt. Je vraagt je af waar hij de moed vandaan haalt, in aanmerking nemend dat hij tot nu toe maar bij een klein publiek bekend is geworden. Toch verdient ook deze plaat weer een groot publiek omdat hij net zo sterk is als alle eerdere McLeodplaten, en misschien nog wel sterker, want McLeod gaat alleen nog maar beter zingen, lijkt het, en zijn arrangementen worden nog steeds inventiever, zonder aan kracht te verliezen.
Een aanrader!

Hier een overzicht van alle albums van Rory McLeod, met de laatste als eerste:

  • Rory McLeod - Brave Faces - Talkative Music - Talk 002
  • Rory McLeod - Mouth To Mouth (2cd) - Talkative Music - Talk 001
  • Rory McLeod - Lullabies For Big Babies - COOK CD 125
  • Rory McLeod - Kicking The Sawdust - COOK CD 067
  • Rory McLeod - Angry Love - COOK CD 051
  • Rory McLeod - Travelling Home - COOK CD 049
  • Rory McLeod - Footsteps And Heartbeats - COOK CD 018
  • Hot Cookies (met Farewell Wellfare live in de keuken) - Cooking Vinyl Grillcd002

Brave Faces en Mouth to Mouth kun je rechtstreeks bij McLeod zelf bestellen of kopen bij zijn optredens. Die optredens zijn overigens absolute aanraders, want McLeod laat je de bek openvallen, zo virtuoos is die man.

 

terug naar de startpagina van moors magazine