cd en dvd

mondo leone

giesen in concert...

Leon Giesen komt uit Venlo, en hij bekent in een van zijn liedjes dat als hij Venloos hoort praten hij zowaar heimwee krijgt naar die lelijke stad. Dat liedje zingt hij in het Limburgs, maar de meeste andere liedjes zingt hij met een zachte g in het Nederlands. Die liedjes kun je het beste omschrijven alks knusmuziek, oftewel feel-goodmusic. In het geval van Mondo Leone, de artiestennaam van Giesen, betekent dat zeker niet dat je dan alleen wat oppervlakkige deuntjes te horen krijgt, integendeel. Zijn muziek is aandoenlijk, glimlachopwekkend en soms zelfs ronduit aangrijpend, zoals in Jan, waarin een prachtig portret geschetst wordt van een depressieve schoonvader.

Dankzij een tip maakten we nu pas kennis met de uit 2004 daterende cd/dvd (met als titel CD DVD). DVD-tjes zijn tegenwoordig meestal extraatjes waarop wat wazige concertfragmenten of knullige videoclips te zien zijn, maar hier ligt dat totaal anders - de dvd is een onweerstaanbaar juweeltje, waar hier in huis iedereen totaal van onder de indruk was. Acht filmpjes die je alle acht op een andere manier raken. Een brok in de keel bij Jan, een brede glimlach bij het oudere dansende paar in Een Minuut, pure ontroering bij het jongetje in Duiken, hardop lachen bij het gastoptreden van Jack Poels en Tren van Enckevort van Rowwen Heze in Klein Megje. En dan is er de pure liefde en aandacht waar je in Raviolo in Gis mineur van kunt genieten, net als in 5 Jan 64. En Het Ei Van Leon zal er inderdaad voor zorgen dat we de volgende keer ons eitje anders gaan pellen. En dan is er ook nog het heerlijke Hoelahoep.

Het lijkt wat overdreven om zoveel aandacht aan een dvd-tje te besteden, maar we hebben dan ook zelden zo intens zitten genieten van een serie korte filmpjes met muziek. En dan genieten van bijna niks, van de kleine dingen des levens, van liefde voor details. Van warmte en aandacht. Heel bijzonder.

En dan nog iets. Leon heeft een zachte, warme, aangename stem waardoor ik hem al snel buitengewoon aardig en sympathiek ben gaan vinden. Dat is zeldzamer dan je wellicht zou denken. En dat heeft natuurlijk ook te maken met de zaken waar hij over zingt, en hoe hij daarover zingt. Na één dvd en twee cd's ben ik zowaar van de man gaan houden. Mondo Leone is voor mij, dat zal duidelijk zijn, een van de aangenaamste verrassingen van de laatste tijd. Een absolute aanrader.

  • Mondo Leone - CD DVD - V2 5 033197 295022
  • Mondo Leone - Nieuwe Liedjes - V2 P049

 

terug naar de startpagina van moors magazine