bryn terfel en cecilia bartoli...

opera voor beginners
bartoli rechts Opera lijkt wel bedacht voor het medium dvd. Je kunt nu gewoon thuis genieten van de beste opera's met perfect geluid. Er zijn op dvd al heel wat interessante opera's te vinden, de meeste zijn "gewoon" registraties van live uitvoeringen, maar er zijn ook een paar zeer goede operaverfilmingen te krijgen (met name die van Zeffirelli zijn aanraders). Voor iedereen die nieuwsgierig is naar opera, maar het tot nu toe wat zware kost vindt zetten we wat toegankelijke opera's op een rij. We beginnen met de kortste, en dan volgen een paar van de mooiste "opera's op dvd" die op dit moment verkrijgbaar zijn.
cavalleria rusticana en pagliacci 1 Mascagni - Cavalleria Rusticana

Pietro Mascagni won zo'n honderd jaar geleden een operawedstrijd met deze opera, en sinds die tijd staat deze opera, meestal samen met Pagliacci van Leoncavallo, op het repertoire. Hij duurt maar een uur en is daardoor zeer geschikt voor iedereen die eens aan opera wil ruiken. De verfilming van Franco Zeffirelli is prachtig, en met Placido Domingo heb je ook meteen de beste hoofdrolspeler die je je kunt wensen. Het verhaal is simpel - Domingo speelt een man die in zijn dorp terug is gekeerd na een tijd in het leger te hebben gezeten. Zijn verloofde is inmiddels getrouwd met een rijke boer, en hij is nu met een ander verloofd. Toch begint hij een geheime verhouding met zijn voormalige geliefde. Zijn verloofde ontdekt dat en vertelt het aan de onwetende echtgenoot, die onze held voor een duel uitdaagt, waarbij de laatste het leven laat. Dat is een hoop drama voor een uur, maar in dat uur zitten dan ook een aantal fabelachtig mooie aria's die zorgen voor kippenvel en een brok in de keel.

  • Mascagni & Leoncavallo - Cavalleria Rusticana & Pagliacci (op één dvd) - met Placido Domingo, Elena Obraztsova en Renato Brusso - orkest en koor van de Scala in Milaan, dirgent Georges Prêtre, regie Franco Zeffirelli - Philips dvd 070 428-9
2 Verdi - La Traviata

Weer een Zeffirellifilm. Dramatisch, romantisch, en in deze uitvoering gegarandeerd zorgend voor een aantal kippenvelmomenten. Als je het eerste half uur van deze film gezien hebt ben je geheid óm, wat betreft opera. Placido Domingo is hier op zijn allerbest naast een schitterende Teresa Stratas. Stratas speelt La Traviata, de zachtmoedige, een vrouw die na een TBC-kuur in Parijs haar losbandige leven weer wil oppakken. Daar ontmoet ze op haar eerste grote feest Alfredo Germont die haar zijn liefde verklaart. De twee worden een paar en gaan in het luxueuze buitenhuis van Germont wonen. De vader van Alfredo drijft ze uit elkaar omdat hij haar niet goed genoeg vindt voor zijn zoon. Dat levert een paar dramatische scenes op met als slotakkoord de hereniging aan het sterfbed van Violetta.
Als je wil zien hoe muziek het verschil kan betekenen tussen een soapachtig melodramatisch verhaal en echt aangrijpend drama moet je naar deze verfilming kijken. Prachtig, prachtig.

  • Guiseppe Verdi - La Traviata - met Placido Domingo, Teresa Stratas en Cornell MacNeil - Metropolitan Opera Orkest en Koor, dirigent James Levine - regie Franco Zeffirelli - Universal
rossini - de barbier van sevilla 3 Rossini - De Barbier van Sevilla

De beroemde aria van de Barbier van Sevilla is misschien wel de bekendste opera-aria die er is. Rossini kon dan ook aria's schrijven die zeer aansprekend en meezingbaar zijn. De Barbier zit er vol mee. Rossini werd lang beschouwd als een soort van platte volksoperacomponist, maar er komt langzaamaan gelukkig iets van herwaardering op gang. Dario Fo maakte voor de Nederlandse Opera een fantastische enscenering vol visuele grappen, die de opera nog sterker maakten dan hij al is. Je komt, om maar eens een ouderwets cliché te gebruiken, oren en ogen tekort. Ik heb de voorstelling in de schouwburg gezien en heb daar werkelijk met open mond zitten genieten. De dvd weet die voorstelling heel goed te pakken, al moesten er noodgedwongen wat details sneuvelen. Het is in ieder geval een zeer fraaie combinatie geworden van Commedia dell'Arte en opera, en dat blijkt in dit geval een buitengewoon geslaagd huwelijk op te leveren.

  • Gioacchino Rossini - De Barbier van Sevilla - Nederlandse Opera onder leiding van Alberto Zedda, enscenering door Dario Fo - Arthaus DVD-V 100412
bizet's carmen... 4 Bizet - Carmen

Bizet's Carmen zal op momenten zelfs voor operahaters bekend klinken. Ook hier een aantal zeer bekende aria's. Er zijn heel veel uitvoeringen van Carmen op dvd te koop, maar eigenlijk geen enkele die echt perfect is (op cd is de Carmen zoals die door Claudio Abbado gedirigeerd werd onovertroffen).
Je kunt, als je wil, een curieuze Carmenverzameling aanleggen, maar daarover later meer. De Carmen met Placido Domingo en Julia Migenes is op dit moment de beste keus, ook doordat de verfilming (op locatie in Spanje) van Fransesco Rosi goed is, en Migenes er beter tot haar recht komt dan live op het podium.
Carmen is een mooie jonge vrouw die de jonge korporaal Don Jose verleidt. Die verlaat voor haar het leger, zijn verloofde en zijn zieke moeder, maar Carmen heeft al snel genoeg van hem en kiest voor een toreador. Don Jose is gek van jaloezie en smeekt haar bij hem terug te komen. Het dramatische einde van het verhaal verklappen we hier niet. In deze film worden de tussenstukken gewoon gesproken, en dat is eerlijk gezegd een verademing - de recitatieven met clavecimbelbegeleiding doen soms wel erg geforceerd aan.

  • George Bizet - Carmen - met Placido Domingo en Julia Migenes - dirigent Lorin Maazel - Columbia Tristar

de bruiloft van figaro...

5 Mozart - Le Nozze di Figaro

Het genie Mozart mag uiteraard in dit rijtje niet ontbreken, al heb ik altijd een beetje het gevoel dat we hier het gebied betreden dat je "opera voor gevorderden" zou kunnen noemen. De Bruiloft van Figaro is een grappige opera met veel intriges en heel veel prachtige aria's en schitterende samenzangstukken, waarbij soms vier partijen door elkaar heen gezongen worden. Magnifiek. Bij deze dvd kun je dan ook nog eens genieten van Bryn Terfel, een van de grote nieuwe operasterren, en van Rodney Gilfry. Twee toppers, die de dvd alleen al de moeite meer dan waard maken. Een heerlijke Mozart-opera, die meteen smaakt naar meer.

  • Wolfgang Amadeus Mozart - Le Nozze di Figaro - met Bryn Terfel, Alison Hagley en Rodney Gilfry - The Monteverdi Choir & The English Baroque Soloists - dirigent John Eliot Gardiner - Deutsche Gramophon
     

terug naar de startpagina van moors magazine