ierse verhalen en liedjes... de verhalen en liedjes van paddy graber
paddy graber vroeger

Paddy Graber was tachtig toen Stewart Hendrickson hem twee middagen lang in zijn huiskamer liet vertellen en zingen. Dat leverde een cd op die een prachtig beeld oplevert van het leven in Ierland een halve eeuw en langer geleden. Graber vertelt zijn verhalen steeds aan de hand van liedjes. Dus je hoort wanneer bepaalde liedjes gezongen werden, hoe liedjes ontstaan zijn, waarom er zoveel liedjes bestaan die dezelfde melodie hebben maar een andere tekst, enzovoorts.

Graber vertelt aanstekelijk. Dat betekent dat je, voordat je het doorhebt, ademloos naar deze man zit te luisteren, terwijl hij toch niet echt sensationele verhalen te vertellen heeft. Maar zijn verhalen zijn wel interessant, en zeker als je ge´nteresseerd bent in de ontstaansgeschiedenis van liedjes en hun verschillende verschijningsvormen is dit een fascinerende cd geworden.

Zo vertelt hij bijvoorbeeld hoe het bekende "Wild Mountain Thyme" ontstaan is - iemand hoorde een lied en dacht dat de tekst bij een andere melodie hoorde, maar hij kon zich beide niet precies meer herinneren, en daardoor ontstond er weer iets nieuws, en dat nieuwe liedje kent nu bijna iedereen. Paddy Graber zingt dan niet alleen een stuk van het bekende Wild Mountain Thyme, maar ook het lied dat aan de basis lag, The Craig Above Kilmara.

Alhoewel, zingen is niet helemaal het goede woord, want Graber is behoorlijk oud en zingt niet echt geweldig meer. Het doet wat denken aan de uitspraak van Moondog op de hoes van zijn liedjesplaat H'Art Songs - "Moondog singing a song? Good heavens, no, he just shows you how it goes". Dat geldt voor Graber ook - hij laat je horen hoe het liedje gaat. Dus als je op zoek bent naar virtuoze zang ben je hier verkeerd, maar als je het leuk vindt om oude liedjes en hun geschiedenis te horen is dit een fantastische cd.

 

terug naar de startpagina van moors magazine