parkinsong volume one parkinsongs
- liedjes voor een goed doel

De ziekte van Parkinson kan een leven grondig be´nvloeden, en ook het leven van de partner en kinderen en iedereen eromheen. De kinderen van Selma Litowitz zagen hoe hun moeder met haar ziekte omging, en ook hun vader, en raakten niet alleen onder de indruk, maar ook ge´nspireerd. Voor hun vijftigste verjaardag wilden ze hun ouders dan ook een speciaal cadeau geven. Dat werd een concert dat genoeg geld opleverde voor de Stichting ParkinSong die dat geld zou besteden aan onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Dat concert was een groot succes, en dus volgde er een jaar later nog een. Zoon Rob vond dat nog niet genoeg en dankzij de contacten die hij tijdens beide concerten had opgedaan kon hij een dubbel-cd samenstellen met nummers van bekende en onbekende artiesten. Iedereen werkte belangeloos mee, ook de grote platenmaatschappijen van beroemdheden als Crosby & Nash en Bonnie Raitt. Dat betekent in de praktijk dat de volledige opbrengst van deze dubbel-cd naar Parkinson-onderzoek gaat.

Prima idee dus, maar levert het ook een interessante cd op? Het antwoord is volmondig ja. Er zitten wat aangename verrassingen bij de onbekende namen, maar ook de beroemdheden hebben zich er niet met een afdankertje vanaf gemaakt. Dave Alvin, Steve Forbert, Chuck Prophet en nog drie anderen schreven zelfs speciaal een nummer voor deze cd. Nummers die dan ook perfect aansluiten bij het thema van het album. Een dubbel-cd is het geworden, met meer dan twee uur muziek, vooral singer/songwriters, maar ook wat experimentele pop. Al met al een gevarieerde collectie van een onverwacht hoog niveau.

Dave Alvin schreef een aangrijpend liedje over zijn vader's worsteling met de ziekte van Parkinson "The Man In The Bed". En zo zijn er meer liedjes te vinden die je echt raken. Catie Curtis bijvoorbeeld met het hoopvolle "Don't Lay Down", waarin ze onder meer zingt "I'm with you pulling for a miracle, I'm with you pulling for a cure".
Steve Forbert heeft een prachtig lied over Mohammed Ali geschreven.

Grote platenmaatschappijen en kleine independents hebben allemaal gratis materiaal beschikbaar gesteld, maar ook de nog kleinere doe-het-zelf-artiesten als Utah Carol, Little Pink of Cindy Kalmenson deden mee, en ze blijken zich naast de grote namen goed staande te kunnen houden. Met andere woorden - als je op zoek bent naar een avontuurlijke collectie verse Amerikaanse muziek (singer/songwriters, americana etc) kun je hier even vooruit.
En je geld gaat naar een goed doel, vergeet dat niet. Twee vliegen in ÚÚn klap dus.

terug naar de startpagina van moors magazine