pete seeger de muzikale autobiografie van
pete seeger
de muzikale autobiografie van pete seeger

Pete Seeger is onvoorstelbaar belangrijk geweest voor "het lied" - niet alleen het kritische lied, of het volkslied, maar voor het lied in zijn breedste betekenis. Hij heeft niet alleen allerlei melodieŽn nieuw leven in geblazen, hij heeft ook zelf prachtige liedjes geschreven, en bestaande liedjes van extra refreinen voorzien. In 1950 richtte hij samen met wat vrienden het blad Sing Out! op, dat bedoeld was om goede liedjes op een goedkope manier te verspreiden. Het blad bestaat nog steeds, al heeft het het bij tijden erg moeilijk, en nog steeds staat het lied centraal.

In het prachtige boek Where Have All The Flowers Gone vind je niet alleen meer dan tweehonderd liedjes, je vindt er ook de geschiedenis van die liedjes, hun achtergrond, verhalen over degenen die de liedjes oorspronkelijk schreven, en de geschiedenis van Pete Seeger zelf. Met de nodige foto's en tekeningen. Het is een van de mooiste boeken die ik de laatste tijd heb gezien, niet alleen vanwege de herkenning van al die liedjes, maar ook omdat Seeger met liefde schrijft over zijn collega's en vrienden en over die liedjes. Een ontroerend boek, van een man waar je steeds meer van gaat houden, hoe verder je in het boek vordert.

Het boek is te bestellen via Sing Out!, en als je daar toch bent, overweeg dan ook eens een abonnement op dat blad. Elk kwartaal krijg je dan een mooi blad, met de partituren van zo'n twintig liedjes, die je er bovendien op een cd bijgeleverd krijgt, plus artikelen over singer/songwriters en een heleboel cd-recensies van cd's waarop vooral heel veel mooie liedjes te horen zijn. Een goudmijn van een blad!

Meer over Pete Seeger

terug naar de startpagina van moors magazine