australia

- putumayo presents
australia

 

 

De verzamelalbums van Putumayo zijn altijd de moeite waard, omdat er altijd gezocht wordt naar een uitgebalanceerde mix van jong en oud, van gevestigde reputaties en nieuw talent en van diverse stijlen. Dat is bij deze compilatie niet anders en de neus voor pure kwaliteit van de samenstellers zorgt er dan ook nog eens voor dat we hier weer een juweeltje te pakken hebben waar je met zeer veel genoegen naar kunt luisteren.

Marwurrumburr van de blinde Aboriginal zanger Geoffrey Gurrumul Yunupingu staat niet voor niets halverwege het album, want dit juweel van een nummer staat voor de onderdrukte kant van AustraliŽ, en krijgt hier terecht de centrale rol. Yunupingu was toetsenist en zanger in de crossover popband Yothu Yindi die in 1992 een internationale hit scoorde en hij speelt in de rootsband Saltwater Band, maar hier is hij solo zeker zo sterk.

Colin Hay schreef met Down Under als lid van Men At Work in 1981 een soort van alternatief volkslied voor Australie met het refrein "Do you come from a land down under? Where women glow and men plunder. Can't you hear, can't you hear the thunder? You beter run, you better take cover". Misschien wel aardig om te weten dat Hay geboren werd in Schotland, waar hij tot zijn veertiende woonde, toen hij in 1967 met zijn familie naar AustraliŽ emigreerde. Tegenwoordig woont hij in Los Angeles. We horen hier de versie die hij later solo van het nummer opnam.

Archie Roach is ook een Aboriginal, en een van AustraliŽ's bekendste muzikanten. Hij werd als kind bij zijn ouders weggehaald, in een kindertehuis geplaatst en opgevoed door Schotse immigranten. Pas later ontdekte hij hoe de overheid met hem en zijn leeftijdgenoten was omgesprongen. Zijn liedjes gaan vaak over persoonlijke zaken en zijn lied "Took the children away" confronteerde AustraliŽ met een hele "gestolen generatie". De Australische folkrockzanger Paul Kelly zingt het nummer We won't Cry hier samen met Roach.

Voormalig parelduiker Seaman Dan zingt de TI Blues, The Beautiful Girls (een mannelijke band!) doen Spanish Town, folkrockband The Waifs speelt The Waitress, Outback, opgericht door de Amerikaaanse Graham Wiggins en de Engelse Martin Cradick ruimen een grote plek in voor de didgeridoo, multi-instrumentalist en songwriter Bobby Alu opent Changes, Changes met ukelele en Polynesische drums, muzikant en activist Xavier Rudd schrijft kritische liedjes en folkpopband The Lucky Wonders maken heerlijke feelgood muziek, terwijl Colin Buchanan ouderwetse country maakt om zijn liedjes in te verpakken. Veel variatie dus, en goed van begin tot eind. Een absolute aanrader!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine