the revolver suite revolver revisited

revolver reloaded...

rubber folk

 

Veertig jaar geleden kwam Revolver van the Beatles uit, de eerste stap op weg naar een ingewikkelder popgeluid dan we gewend waren. Nu, veertig jaar later zijn er ineens twee albums uitgekomen waarop de complete plaat wordt overgedaan in de juiste volgorde, als een soort ode aan de Beatles. Vorig jaar kreeg Rubber Soul ook al zo'n behandeling - Rubber Folk is een ode aan Rubber Soul door een heel rijtje grote folkartiesten uit het Verenigd Koninkrijk. Het is toch vrij uniek dat complete langspeelplaten zo'n eervolle behandeling krijgen. The White Album van diezelfde Beatles werd een paar jaar geleden al door een remixmangel gehaald, maar het resultaat, The Grey Album, werd vanwege copyrightproblemen nooit officieel uitgebracht.

Revolver Reloaded

Het Engelse popblad Mojo vroeg een aantal Americana-artiesten om Revolver volledig te coveren, en voegde er nog een singlekantje uit dezelfde periode aan toe. De belangrijkste conclusie die we na beluistering trekken is dat de Beatles zelf toch wel érg goed waren. Tweede conclusie is dat de liedjes na al die jaren nog steeds staan als een huis, en dat ze voor artiesten ook erg lekker blijken te zijn om te spelen. Er zitten ook een paar aangename verrassingen bij, want ik had niet verwacht dat er een ingetogen, melancholieke, nietfeestelijke  versie van Yellow Submarine mogelijk was, maar Chris Eckman bewijst dat het nummer er eigenlijk zelfs beter van wordt. En Eleanor Rigby kan een country-uitvoering heel prima aan, zo blijkt uit de uitvoering van The Handsome Family en the Rivet Gang. Got To Get You Into My Life krijgt dan weer een veel te suffe behandeling, en eerlijk gezegd snak je na afloop, na meer van dat soort matige uitvoeringen, naar de originele Beatlesplaat.

The Revolver Suite

Bozo Allegro pakt het heel anders aan. Mark Browning Milner maakte een instrumentale versie van Revolver, waarin hij probeert chronologisch de Afrikaanse invloeden in Amerikaanse muziek te laten doorklinken. Een ambitieus project dat helaas klinkt als een bijzonder suffe James Lastversie van Revolver. Alle pit is eruit, mede doordat de man geen enkel gevoel voor timing bezit. De arrangementen zijn af en toe wel aardig, maar meestal veel te braafjes. Het enige positieve wat je ervan kunt zeggen is dat de liedjes in de meeste gevallen toch nog redelijk overeind blijven.

Rubber Folk

De aardigste van de Beatlesplaten-odes is Rubber Folk, waarop bijvoorbeeld Waterson en Carthy laten horen dat Norwegian Wood diep geworteld is in de Engelse folk. Hier komen we ook de meest geďnspireerde uitvoeringen tegen. Paul Brady is hier beter op dreef dan op zijn eigen platen, Cooper, Boyes & Simpson maken indruk met een vrijwel acapella versie van Think For Yourself, The Word wordt een prachtige slideblues in de handen van Johnny Dickinson, en John Tams maakt een adembenemende trage versie van Girl, begeleid door weinig meer dan voetstappen, en June Tabor laat op In My Life horen dat ze zelfs die voetstappen niet nodig heeft om bij je binnen te komen. Prachtig. Ook hier een paar missers, maar meer dan genoeg dat erg leuk is.

  • Revolver Reloaded - gratis bij het Engelse muziekblad Mojo
  • The Revolver Suite - Bozo Allegro - Marx Music 0823-2
  • Rubber Folk - Gott Records

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine